Parchetul polonez a anuntat luni ca va pune sub acuzare mai multi controlori de trafic aerian din Rusia, acuzati ca au provocat "in mod voit" prabusirea avionului prezidential la Smolensk, in 2010, in urma careia au murit 96 de oameni, printre care presedintele Lech Kaczynski, scrie AFP.

Tusk si Putin la SmolenskFoto: archive.premier.gov.ru

Guvernului partidului nationalist Dreptate si Justitie (PiS), care sustine ipoteza unui atentat, conduce propria sa ancheta in privinta acestei catastrofe, pe care fostul guvern liberal a atribuit-o unor erori umane si conditiilor meteo dificile.

O noua analiza a probelor, printre care inregistrari ale conversatiilor intre avionul prezidential si turnul de control din Smolensk, "a permis procurorilor sa formuleze noi capete de acuzare impotriva a doi controlori de trafic, cetateni ai Federatiei Ruse, precum si a unei a treia persoane care se afla atunci in turnul de control", a declarat procurorul sef adjunct Marek Pasionek.

Cei doi controlori de trafic fusesera pusi sub acuzare de parchetul polonez in 2015, unul pentru faptul ca a "provocat pericolul direct al unei catastrofe aeriene" si cel de-al doilea "pentru ca a provocat fara intentie o astfel de catastrofa".

Parchetul a mai anuntat ca fragmente ale epavei vor fi incredintate in luma mai catre patru laboratoare din strainatate, pentru a se verifica daca prabusirea ar fi putut fi provocata de explozibili.

Pentru verificarea acestei suspiciuni, justitia poloneza va exhuma cadavrele tuturor victimelor pentru a stabili cauza mortii lor.

Varsovia cere in van Rusiei sa-i inapoieze epava avionului, care a cazut la Smolensk in 10 aprilie 2010. Potrivit Moscovei, aceasta restituire nu e posibila pana cand justitia rusa nu isi termina propria ancheta.

Aceasta catastrofa a fost una dintre temele favorite in campania conservatorilor care i-a adus inapoi la putere.

Ministrul Apararii, Antoni Macierewicz, l-a acuzat in martie pe fostul premier Donald Tusk de "tradare diplomatica" in ancheta privind catastrofa.