Islamistii din gruparea Boko Haram au rapit 22 de femei in doua atacuri comise in nord-estul Nigeriei, informeaza sambata AFP, citand surse concordante.

In primul lor raid, jihadistii au atacat joi satul Pulka, aproape de frontiera cu Camerunul, loc de unde au rapit 18 fete.

Luptatorii "au sosit in vehicule de teren in jurul orei 6,00 si au luat 14 fete, cu varsta de 17 ani si mai putin, in timp ce locuitorii fugeau spre padure", a declarat pentru AFP, prin telefon, un sef local.

"Ei au prins alte patru fete care fugeau (...) spre padurea din afara satului", a adaugat acesta, sub acoperirea anonimatului, de teama represaliilor, potrivit Agerpres.

Conform acestuia, atacatorii erau oameni ai factiunii lui Abu Mosab Al Barnaoui, desemnat anul trecut de organizatia Stat Islamic (SI) - careia Boko Haram i-a jurat supunere in 2015 - la sefia gruparii, inlocuindu-l pe liderul Abubakar Shekau.

Atacul a fost confirmat de un alt locuitor, acesta afirmand ca fetele au fost rapite pentru a servi ca sotii luptatorilor din Boko Haram.

"Ei nu au incercat sa traga asupra oamenilor care fugeau din sat", a spus el.

Al doilea incident a avut loc vineri aproape de satul Dumba, pe malul lacul Ciad, dupa refuzul unui cioban de a le plati jihadistilor o taxa pentru a beneficia de protectia lor, conform lui Adamu Ahmed, membru al unei militii anti-Boko Haram.

Jihadistii i-au dat termen trei zile pentru a plati, dar el a decis sa fuga impreuna cu familia. Acestia l-au prins insa si ucis aproape de Dumba, rapind patru femei din familia sa.

Numirea lui Barnaoui a relevat disensiuni in cadrul gruparii, Shekau fiind foarte criticat pentru asasinatele in masa si atentatele sinucigase comise contra civililor.

Barnaoui si bratul sau drept, Mamman Nur - considerat de multi ca fiind adevaratul lider - au avertizat locuitorii din zona aflata sub controlul lor ca nu trebuie sa se teama atat timp cat nu vor coopera cu armata nigeriana.

Dar, in ultimele saptamani, combatantii jihadisti si-au intensificat raidurile asupra localitatilor din zona lacului Ciad, in special jefuind rezervele de hrana ale locuitorilor. Ei au ucis de asemenea mai multi civili pe care i-au acuzat ca sunt informatori ai militarilor.