De la inceputul lui 2016, un numar de 156 de activisti pentru drepturile omului si lideri de asociatii au fost asasinati, iar alti 500 au fost amenintati in Columbia, care implementeaza un acord de pace cu gherila FARC, au anuntat vineri autoritatile, citate de AFP.

"Intre 1 ianuarie 2016 si 1 martie 2017, au avut loc 156 de asasinate, cinci disparitii fortate si 33 de atentate", a precizat serviciul Avocatul Poporului, un organism public de protectie a drepturilor omului, intr-un comunicat, potrivit Agerpres.

"Una din principalele cauze ale fenomenului este pretentia unor grupari armate ilegale de a ocupa regiunile de unde se retrage FARC, pentru a prelua controlul economiilor ilicite care au finantat razboiul din Columbia", a declarat Avocatul Poporului, Carlos Negret, prezentand un raport.

Guvernul presedintelui Juan Manuel Santos a semnat, la finalul lui noiembrie, un acord de pace cu gherila marxista a Fortelor Armate Revolutionare din Columbia (FARC), cea mai veche gherila din tara, care numara circa 7.000 de luptatori.

Pentru a ajunge la "o pace completa", el a demarat pe 7 februarie discutii cu Armata de Eliberare Nationala (ELN), ultima rebeliune activa cu circa 1.500 de combatanti, conform estimarilor oficiale.

FARC i-a cerut lui Santos sa ia masuri pentru a opri aceste asasinate atribuite de grupare paramilitarilor de extrema dreapta, care, potrivit ONU, sunt responsabili de 127 de asasinate anul trecut.

Guvernul columbian arunca responsabilitatea pe bandele de narco-traficanti formate de fosti membri ai militiilor paramilitare, oficial demobilizate intre 2003 si 2006.

Columbia doreste sa puna capat unui conflict armat care dureaza din anii 1960 si a implicat circa 30 de gherile, paramilitari de extrema dreapta si forte de ordine, facand cel putin 260.000 de morti, peste 60.000 de disparuti si 6,9 milioane de persoane deplasate.