Adjunctul ministrului moldovean al Economiei Valeriu Triboi a fost retinut vineri dupa-amiaza de catre procurori anticoruptie si ofiteri ai Centrului National Anticoruptie (CNA) intr-un dosar in care este banuit de abuz de putere si prejudicierea bugetului de stat cu sume mari, relateaza Deschide.md, care precizeaza ca demnitarul va ramane in custodia CNA pentru 72 de ore.

Procurorii au stabilit ca Triboi, abuzand de functia sa, prin intermediul unor terte persoane, ar fi cumparat de la SA Moldtelecom, fondator al caruia este Ministerul Economiei, un imobil in valoare de aproape 1 000 000 de lei, iar ulterior a dat cladirea in locatiune, pe o perioada de 10 ani, intreprinderii Furnizarea Energiei Electrice Nord, scrie news.ro.

In continuarea intentiilor sale, prin abuz de putere, banuitul ar fi dat indicatii unor factori de decizie ai intreprinderii sa repare imobilul, dat in locatiune, din contul acesteia.

Potrivit documentelor administrate de anchetatori, pentru reparatia cladirii au fost alocate 4 000 000 de lei.

Procurorii si ofiterii CNA au descins vineri atat in biroul de serviciu si la domiciliul ministrului, unde au efectuat perchezitii.

De asemenea, au fost perchezitionate si automobilele banuitului.

In urma actiunilor de urmarire penala, anchetatorii au ridicat mai multe probe care vor fi anexate la dosar.

In baza faptelor care i se reporseaza s-a initiata o urmarire penala in temeiul art. 327 Cod penal - abuz de putere, infractiune ce prevede o pedeapsa cu amenda in marime de la 1350 la 2350 unitati conventionale sau cu inchisoare de la 2 la 6 ani, in ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite functii sau de a exercita o anumita activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Triboi a fost numit in functia de viceministru al Economiei in iulie 2014, scrie Unimedia.

Potrivit declaratiei de avere pentru anul 2015, Valeriu Triboi a obtinut un salariu de 148.677 de lei, exercitand functia de viceministrul al Economiei, iar sotia acestuia a obtinut un venit de 76.800 de lei.

Tot in 2015 familia Triboi a obtinut venituri in valoare de circa 53.210 de lei - dobanda bancara, iar alti 574.436 de lei, Valeriu Triboi i-a obtinut ca reprezentant al statului in societatile comerciale.

Acesta detine cinci imobile, dintre care trei apartamente si doua spatii comerciale si un automobil marca BMW 520D din 2011 pe care l-a procurat in anul 2012 cu 300.000 de lei. Triboi impreuna cu sotia mai detin si 34 de terenuri, majoritatea procurate in anul 2010.

El a mai declarat ca detine participatii la cinci companii, una dintre aceste fiind specializata in comert (SRL Cvadro&Co ), doua in domeniul imobiliar (SRL Melanto&Co si SRL Lina Capital) si una in domeniul constructiilor ingineresti ( SRL Cvadro Therm).

Inainte sa fie numit in aceasta functie, Triboi a fost sef al Agentiei Proprietati Publice.

Anterior presa a scris despre Triboi ca ar fi fost implicat intr-un scandal. Acesta era acuzat de catre un om de afaceri ca, facand uz de influenta pe care o are, i-ar fi preluat businessul, inregistrand bunurile obtinute pe numele sotiei si a mamei sale.