Aproximativ 6,8 milioane de bulgari sunt asteptati duminica sa voteze in alegerile anticipate, organizate la patru luni de la demisia premierului Boiko Borisov, informeaza news.ro citand Associated Press. Insa, alegerile legislative ar putea sa duca la crearea unui nou blocaj politic, intrucat nicio formatiune nu are sanse sa castige o majoritate clara, iar negocierile pentru formarea unei coalitii sunt un scenariu luat in considerare de socialisti si de rivalii de la GERB.

Alegeri legislative in BulgariaFoto: Agerpres/AP

De asemenea, acesta este al treilea scrutin legislativ organizat in ultimii patru ani de catre bulgari si atrage atentia asupra instabilitatii politice la sud de Dunare.

Alegerile anticipate au loc la patru luni de la demisia guvernului de centru-dreapta al premierului Boiko Borisov, care a decis sa se retraga de la putere dupa esecul inregistrat in alegerile prezidentiale de candidata GERB, Tetka Tatceva.

In ultimele luni, socialistii au incercat sa valorifice victoria lui Rumen Radev, in speranta ca noul presedinte le va aduce voturi importante in alegerile legislative, dar sondajele arata un avans usor de partea GERB.

Scurta campanie electorala s-a concentrat pe probleme interne, precum amenintarea reprezentata de cresterea fluxului migratoriu si "catastrofa demografica", dar si pe viitorul Uniunii Europene.

Liderii principalelor formatiuni s-au implicat in dezbateri aprinse cu privire la influenta Rusiei si Turciei.

Insa, campania electorala s-a vazut dominata in principal de o retorica populista si radical nationalista, care a culminat cu blocajul temporar instituit de nationalistii bulgari la vama cu Turcia.

Sondajele au aratat inclusiv o crestere importanta pentru formatiunile populiste si nationaliste.

De asemenea, cel putin sase partide ar urma sa treaca pragul electoral, iar scena politica ar putea sa fie dominata de o noua coalitie fragila, care sa agraveze instabilitatea de la granita Europei.

GERB - conduce cu un avans fragil sondajele electorale, dar principalul jucator al acestor alegeri ramane fostul premier Boiko Borisov (57 de ani). Acest rebel al politicii a reusit sa-si asigure o sustinere puternica atat in tara, cat si la nivel european, combinand o retorica populista cu o obedienta stricta fata de Bruxelles.

Aceasta retorica l-a ajutat sa castige aproape toate alegerile dupa ce a pus, in urma cu 11 ani, bazele formatiunii de centru-dreapta GERB.

Insa, marele esec al sau ramane infrangerea usturatoare pe care a suferit-o in alegerile prezidentiale Tetka Tatceva.

Borisov a transformat de unul singur GERB in cel mai puternic partid politic de dupa caderea regimului comunist din Bulgaria.

Acesta a reusit sa conduca un guvern minoritar in perioada 2009-2013, fiind obligat sa demisioneze in urma protestelor violente care au cuprins tara in urma cu patru ani. Atunci, zeci de mii de persoane au participat la proteste maraton in marile orase ale tarii, fiind nemultumiti de saracia generalizata, coruptia puternica si cresterea facturilor pentru utilitati in Bulgaria.

Boiko Borisov a demisionat pentru a doua oara in noiembrie 2016, dupa victoria inregistrata in alegerile prezidentiale de socialistul Rumen Radev.

De asemenea, coalitia de guvernare a reusit la jumatatea mandatului sa reinstaureze stabilitatea politica, dupa luni de proteste anticoruptie care au zguduit din nou Bulgaria.

Popularitatea acestuia a avut de suferit ca urmare a ritmului lent de introducere a unor reforme cruciale, menite sa reduca coruptia si saracia generalizata de la sudul Dunarii.

SOCIALISTII - ultimele sondaje ii arata pe acestia umar la umar la GERB. Acestia au reusit in ultimul an sa stranga sprijin popular, dupa preluarea conducerii de catre Kornelia Ninova.

In noiembrie, candidatul bulgar a castigat alegerile prezidentiale, desi era un neinitiat pe scena politica de la Sofia.

Acum, Ninova incearca sa-i convinga pe alegatorii socialisti ca a venit timpul pentru a prelua puterea, profitand de impulsul electoral al victoriei lui Radev.

Socialistii au facut campanie pentru extinderea rolului jucat de stat in economie si au promis cresteri de pensii si salarii, precum si o ridicare a sanctiunilor europene impotriva Rusiei.

NATIONALISTII - Alianta "Patriotilor Uniti" ar putea sa obtina o parte importanta din voturile exprimate duminica, avand sansa de a deveni a treia putere din Parlament.

De asemenea, prezidentiabilul nationalist a adunat aproximativ 15% din voturi in primul tur cu ajutorul unei retorici antiimigrationiste si atragand atentia asupra amenintarii reprezentate de cresterea fluxului migratoriu la granita cu Turcia.

Acum, sprijinul popular al nationalistilor ar putea sa beneficieze de un nou impuls vertical, dupa ce protestatarii au denuntat o "implicare" a liderilor turci in alegerile din Bulgaria.

Nationalistii sustin ca autoritatile turce forteaza diaspora bulgara sa voteze o formatiune pro-Ankara.

TURCII - Minoritatea turca este reprezentata de Miscarea pentru Drepturi si Libertati (DOST).

Aceasta formatiune a reusit in ultimele zile sa genereze tensiuni intre Sofia si Ankara.

Aproximativ 8,8% din populatie este reprezentata de etnici turci, iar peste 300.000 dintre acestia locuiesc permanent peste granita cu Turcia, dar pot sa voteze in Bulgaria.