Votul din Congresul american asupra abrogarii si inlocuirii Obamacare, programat sa aiba loc joi, a fost amanat din cauza numeroaselor voci discordante din sanul Partidului Republican, informeaza AFP.

Capitoliul din Washington DCFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"Nu va fi un vot in seara aceasta", a informat pentru AFP o sursa din Congres, acest lucru reprezentand un recul pentru presedintele Donald Trump, care nu a reusit sa ajunga la un acord cu rebelii din majoritatea republicana din Congres asupra aceste emblematice legi privind reforma sistemului de sanatate.

Donald Trump a avertizat marti congresmenii republicani ca risca sa piarda majoritatea in Congresul american daca voteaza impotriva abrogarii Obamacare, intr-o interventie in forta pentru a-si sustine prima mare lege a mandatului sau.

Textul pe care l-a elaborat pentru abrogarea legii adoptate de Barack Obama in 2010 instaureaza reforme in sensul liberalizarii pietei private de asigurari de sanatate.

Dar reducerea programului de alocatii publice, in special pentru persoanele cele mai sarace, se loveste de opozitia mai multor republicani moderati. De cealalta parte, conservatorii duri considera ca reforma nu merge suficient de departe si pastreaza prea mult din "Obamacare".

Pentru promovarea legii, Trump are nevoie de 216 voturi. Minoritatea democrata se opune in bloc.

Daca textul este aprobat de Camera Reprezentantilor, este apoi randul Senatului sa il examineze, la inceputul lui aprilie.