Presedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat joi seara ca are de gand sa reevalueze dupa referendum relatiile existente la nivel administrativ si politic intre Turcia si UE, desi legaturile economice vor continua la acelasi nivel intre Ankara si Bruxelles. Printre relatiile vizate de aceasta reevaluare se numara si acordul privind migratia, care s-a dovedit crucial in reducerea fluxului migratoriu pe ruta Turcia-Grecia, scrie News.ro citand Reuters.

Recep Tayyip ErdoganFoto: kremlin.ru

Erdogan a precizat ca autoritatile turce vor reevalua de la A la Z relatiile dintre Turcia si Uniunea Europeana dupa referendumul constitutional din 16 aprilie, care ar putea conduce la largirea puterilor presedintelui de la Ankara.

Acesta s-a aratat nemultumit de faptul ca tarile europene permit in continuare desfasurarea evenimentelor de campanie pentru tabara care militeaza impotriva extinderii puterilor sale, dar interzic mitingurile pro-Erdogan.

De asemenea, presedintele turc i-a acuzat pe germani ca-i sprijina pe teroristi si a precizat ca nu are de gand sa viziteze tara inainte de referendum. Declaratiile controversate ale acestuia au starnit o reactie din partea UE, care l-a chemat pe ambasadorul turc de la Bruxelles sa dea explicatii pentru ultimele amenintari lansate de presedintele Turciei.

Recep Tayyip Erdogan i-a amenintat in urma cu o zi pe europenii din intreaga lume, precizand ca acestia nu vor mai merge in siguranta pe strazi daca UE isi mentine atitudinea in relatiile cu Turcia.

Insa, liderii turci s-au aratat pana acum extrem de rezervati in a ataca investitorii europeni, sustinand ca acestia sunt bineveniti in Turcia in ciuda disputelor diplomatice izbuncite intre Ankara, Berlin si Amsterdam.

Aceeasi retorica a dost demostrata si de presedintele Erdogan, care a promis ca relatiile economice nu vor fi afectate de schimbarile intervenite la nivel politic si administrativ in legaturile dintre Turcia si UE.