O alerta de securitate a fost declansata miercuri la Palatul Westminster, sediul Parlamentului britanic, dupa ce un barbat a intrat cu masina prin portile complexului parlamentar, transmite AP. Potrivit martorilor oculari, o masina a intrat in viteza intr-un grup de pietoni de pe Podul Westminster, ranind mai multe persoane, dupa care a incercat sa treaca prin gardul Parlamentului. Un barbat inarmat cu un cutit a coborat din masina si i-a atacat pe politistii din zona portii, injunghiind-ul pe unul dintre ei. Atacatorul a fost impuscat. Alte patru persoane, printre care si politistul injunghiat, au murit in atacul de miercuri, iar peste 40 de persoane, printre care si 3 politisti, sunt ranite, unele dintre ele in stare grava.

HotNews.roFoto: Hotnews

Autoritatile britanice nu i-au identificat pe cei trei civili decedati in urma atentatului, dar politistul injunghiat mortal in curtea legislativului este Keith Palmer.

Politistul Keith Palmer

Politistul Keith Palmer

Foto: Twitter

Printre raniti se numara si doi cetateni romani, barbat si femeie, turisti, potrivit informatiilor transmise de MAE. Un oficial european a declarat pentru Reuters ca investigatorii au in vedere posiibilitatea ca atacul sa fi fost inspirat de propaganda Statului Islamic.

------

03:00 Tel Avivul a proiectat pe cladiri steagul Marii Britaniei in semn de solidaritate(BBC)

01:00 Numarul victimelor si al ranitilor creste. Politia Metropolitana a anuntat miercuri seara ca cinci persoane si-au pierdut viata, in vreme ce alte 40 au fost ranite in atentatul terorist de la Londra, potrivit The Telegraph. Autoritatile britanice nu i-au identificat pe cei trei civili decedati in urma atentatului, dar politistul injunghiat mortal in curtea legislativului este Keith Palmer.

De asemenea, politistii nu vor oferi mai multe detalii despre atacator, desi au reusit in acest moment sa-l identifice.

Politia Metropolitana crede ca atacatorul a fost inspirat de terorismul international pentru a duce la capat atentatul de la Westminster, potrivit News.ro.

23:50 Parlamentul scotian a oprit, in semn de respect penyru victimele atacului, dezbaterile despre un nou referendum pentru independenta (The Telegraph).

23:20 May condamna "atacul terorist bolnav si depravat" si anunta ca nivelul de alerta terorista ramane neschimbat

23:00Liderii internationali au transmis mesaje de condoleante dupa atacul terorist de la Parlamentul din Londra. Printre ei Claude Juncker, Donald Tusk sau Mariano Rajoy(News.ro)

22:55 Ambele camere ale Parlamentului britanic se vor reuni ca de obicei joi, a doua zi dupa atacul vizand sediul Legislativului, au anuntat autoritatile citate de Reuters. "Putem confirma ca atat Camera Comunelor, cat si Camera Lorzilor vor avea sedinte maine (joi ... n.r.), la ora normala", a anuntat Parlamentul pe Twitter.

22:50 Donald Trump a transmis ondoleante englezilor. "Am vorbit cu premierul Theresa May si i-am transmis condoleantele pentru victimile atacului...", a scris Trump pe twitter.

22:44Iohannis pe Twitter: Sunt alaturi de romanii raniti in atacul teribil din Londra si de toti cei afectati. RO solidara cu UK

22:30 Politia britanica stie cine este atacatorul de la Parlament, dar nu a dat numele publicitatii (Sky News).

20:55 Investigatorii au in vedere posiibilitatea ca atacul sa fi fost inspirat de propaganda Statului Islamic, a declarat un oficial european pentru Reuters.

Investigatorii au cateva piste cu privire la identitatea atacatorului, carea fost impuscat de politie, insa nu au confirmat toate detaliile, a adaugat oficialul european, vorbind sub protectia anonimatului.

20:31 Doi romani au fost raniti in atacul din Londra, informeaza MAE.

20:21 Parlamentarii si ministrii britanici, precum si alte persoane care se aflau in Parlament in momentul atacaului au fost evacuate din Westminter Palace in Westminster Abbey, aflata in imediata apropiere.

20:12 Patru persoane au murit in atacul de miercuri, a confirmat politia britanica, adaugand ca cel putin 20 de persoane sunt ranite, printre care si 3 politisti. Autoritatile mai spun ca, din informatii detinuta pana la aceasta ora, rezulta a fost vorba despre un singur atacator. (The Guardian)

19:50 Politistul injunghiat se numara printre persoanele decedate in urma atacului de miercuri, scrie BBC.

19:47 Un parlamentar britanic, conservatorul Tobias Ellwood, a incercat sa ii salveze viata politistului injunghiat. Imediat dupa atac, parlamentarul l-a resuscitat si a incercat sa aplice presiune pe rani pentru a impiedica, pe cat posibil, pierderea de sange, scrie The Telegraph.

Parlamentaru, fost soldat, a ramas langa victima pana la sosirea medicilor de pe ambulanta.

Tobias Ellwood si-a pierdut fratele, Jon, in 2002, intr-un atac terorist in Bali in care au murit 202 persoane, inclusiv 27 de britanici.

19:37 Atacatorul conducea o masina Hyundai i40, scrie The Telegraph.

19:35 Un reporter al Daily Telepgraph scrie pe Twitter, citand surse din guvern, ca politia cauta in continuare un suspect in Parlament, informeaza Reuters.

19:27 Un jurnalist BBC spune ca ar putea fi doi atacatori implicat in incidentul de la Parlament. El citeaza relatari ale martorilor oculari care au facut referire la "un barbat alb chel" si "un barbat de culoare cu barbison".

Este posibil ca ambii sa fi fost in masina cand ea a fost condusa cu viteza in multime, pe Podul Westminster. Informatiile nu sunt insa confirmare.

19:13 Premierul britanic a convocat comitetul de securitate de urgenta.

19:12 Trei elevi francezi, raniti in incidentul din Londra, scrie presa franceza, citata de Reuters.

19:01 O femeie a fost scoasa in viata din apele Tamisei, dupa incidentul de securitate de pe Podul Westminster. Victima a suferit rani grave, informeaza Reuters, citand autoritatile portuare londoneze. Serviciul de ambulanta anunta ca a acordat asistenta medicale pentru cel putin 10 pacienti pe pod.

18:45 Scotland Yard: Avem mai multe victime, nu va putem spune numarul lor sau cat de grava le este starea / Un martor "foarte important" este audiat la aceasta ora.

18:42 Sky News anunta, pe surse, ca doua persoane si-au pierdut viata in incident.

18:29 Palatul Westminster a fost inchis si fiecare camera este verificata pentru a exclude prezenta unui atacator in cladire. Traficul rutier in zona Parlamentului este inchis. (Sky News) Traficul fluvial pe Tamisa este de asemenea oprit intre Podul Vauxhall si Embankment

18:18 O persoana a murit si mai multe persoane sunt ranite, unele prezentand rani "catastrofale", scrie Press Association, citand declaratia unui medic de la spitalul universitar St. Thomas din centrul Londrei.

18:11 Potrivit Sky News, care citeaza un medic, o femeie a murit si mai multe persoane au suferit rani grave. De asemenea, un martor ocular a declarat pentru postul de televiziune ca a vazut o persoana cazuta in Tamisa, care parea decedata. Informatiile nu au fost confirmate de autoritati.

18:00 Politia anunta ca "niciun terorist" nu a intrat in Parlament. Doi atacatori au fost prinsi pe Podul Westminster. (The Guardian)

17:48 Surse din serviciul de securitate au declarat pentru Reuters ca motivele atacurilor raman neclare la aceasta ora.

17:44 Politia metropolitana anunta pe Twitter ca trateaza cazul drept "incident terorist", pana la proba contrarie.

17:32 BBC: Politia crede ca a identificat un vehicul suspect in apropiere de Parlament. Zona este evacuata.

17:27 Reuters transmite imagini LIVE de la fata locului

17:19 Parlamentarii au fost anuntati sa ramana in birourile lor, si mai multi politisti inarmati si cu scuturi au fost vazuti intrand in Parlament.

17:17 Cel putin 4 persoane sunt intinse pe asfalt, unele dintre ele sangerand puternic si aparent aflate ins tare de inconstienta, transmite Reuters.

17:13 Sky News transmite imagini LIVE de la fata locului

17:09 Un politist a fost injunghiat si un atacator a fost doborat de politisti, anunta un oficial al parlamentului britanic, citat de AFP.

Printre strigate si tipete, au putut fi auzite focuri de arma.

Nu sunt informatii la aceasta ora despre natura incidentului insa un martor a vazut anterior politisti iesind in fuga din cladirea Parlamentului, cu armele in maini.

Politia spune ca trateaza incidentul ca pe un atac armat.

Sedinta Camerei Comunelor a fost suspendata, in timp ce politia a izolat perimetrul incidentului.

Cu putin timp inainte de incident, in jurul orei locale 14:45, un grup de trecatori a fost vazut alergand din directia Podului Westminster, catre Piata Parlamentului.

Doua persoane sunt intinse pe asfalt, sangerand puternic, potrivit fotografilor Reuters prezenti la fata locului.