La un an dupa ce un grup de atentatori sinucigasi care jurasera credinta organizatiei terorist Statul Islamic a ucis 32 de oameni la Bruxelles, autoritatile belgiene spun ca raman multe neclaritati despre cine a ordonat atacul, chiar daca cei care le-au pus in aplicare sunt fie in inchisoare, fie morti, relateaza Reuters, citata de News.ro.

Atacurile de pe 22 martie, de la Bruxelles, s-au produs pe aeroportul Zaventem si intr-o garnitura de metrou, la patru luni dupa atentatele de la Paris, soldat cu 130 de morti. Ambele au fost comise de celule de tineri musulmani, dintre care unii se intorsesera din Siria. Celulele aveau legaturi intre ele.

De atunci, Belgia este in alerta sporita si incearca sa reduca atat amenintarea interna, cat si pe cea reprezentata de militanti care s-ar putea intoarce din Orientul Mijlociu.

"Vom avea certitudine numai cand situatia din Siria si Irak va fi rezolvata", a spus un inalt oficial in legatura cu anchetele privind atacurile de la Bruxelles. Acele doua tari au atras peste 400 de belgieni care s-au alaturat Statului Islamic, potrivit unui raport al Centrului International Anti-terorism de la Haga.

Acest numar face din Belgia unul dintre statele cu cei mai multi jihadisti straini din Orientul Mijlociu.

In timp ce capitala belgiana se pregateste sa marcheze miercuri un an de la atentate, cu o serie de ceremonii, autoritatile nu sunt sigure inca cine din Statul Islamic a organizat si ordonat atacurile, desi 59 de oameni sunt in arest si 60 au fost eliberati pe cautiune.

Intrebat despre autori, premierul belgian Charles Michel a declarat ca ancheta este in curs, insa nu exista indoieli privind ideologia care a inspirat masacrul.