Martin McGuinness, fostul comandant al Armatei Republicane Irlandeze care a depus armele si a devenit avocat al pacii pentru a incheia conflictul de 30 de ani din Irlanda de Nord a murit marti la varsta de 66 de ani dupa un deceniu in care a fost vicepremier in provincia britanica, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Atat in perioada cand era un tanar luptator de strada cat si atunci cand a devenit politican si om de stat, McGuiness a spus ca misiunea sa este sa apere minoritatea catolica de protestantii pro-britanici care au dominat timp de decenii in Irlanda de Nord.

Criticii sai spun ca aceasta cauza nu poate sa justifice campania IRA de detonare de bombe si atacuri armate ce a ucis sute de soldati si civili britanici.

McGuiness a fost aclamat ca pacificator pentru negocierea intelegerii de pace din 1998, impartind puterea cu inamicul sau si strangand mana reginei, desi gestul sau a fost considerat drept tradare de unii fosti camarazi.

El a renuntat la postul de vicepremier in ianuarie - cu doar cateva luni inainte de retragerea programata - din motive de boala.