Numele atacatorului de la aeroportul din Orly identificat de presa drept Ziyed Ben Belgacem, in varsta de 39 de ani, nascut in Franta, a fost confirmat de un oficial francez care are legaturi cu ancheta pentru The Associated Press, scrie News.ro.

Atacatorul de la aeroportul Orly, ucis de fortele de ordineFoto: Captura YouTube

AP precizeaza ca oficialul a solicitat protectia anonimatului deoarece nu a fost autorizat sa vorbeasca in mod public despre identitatea suspectului.

Postul de radio France Info l-a identificat pe site ca fiind Ziyed Ben Belgacem, o informatie pe care oficialul citat a confirmat-o pentru AP.

Ziarul Le Parisien l-a identificat drept Ziyed B. si a scris ca s-a nascut la Paris.

UPDATE: "Sunt aici pentru muri prin Allah" - a spus atacatorul, potrivit procurorului din Paris

Francezul in varsta de 39 de ani, ucis sambata de fortele de securitate pe Aeroportul Orly-Sud (Val-de-Marne) dupa ce a atacat o patrula militara, s-a declarat pregatit sa ucida si a spus ca se afla acolo "pentru a muri prin Allah", a declarat procurorul Republicii din Paris Francois Molins, potrivit agentiei AFP, citata de News.ro.

Ziyed Ben Belgacem, condamnat deja pentru mai multe furturi cu violenta, a atacat aceasta patrula strigand "depuneti armele, sunt aici pentru muri prin Allah. Oricum vor fi morti", a declarat procurorul intr-o conferinta de presa.

O ancheta este in curs - pentru tentativa de omucidere si tentativa de asasinare a unor persoane depozitare ale autoritatii publice, in legatura cu o intreprindere terorista, dar si pentru asociere terorista criminala de raufacatori.

Trei persoane din anturajul sau au fost plasate in arest preventiv, si anume tatal sau, fratele sau si un var, in varsta de 35 de ani, care s-au prezentat toti trei la politie.

Varul lui Ziyed Ben Belgacem s-a intalnit cu acesta in noaptea dinaintea faptelor.

Francois Molins - care a relatat controlul rutier de la Garges-les-Gonesse (periferia de nord a Parisului), in timpul caruia Belgacem a tras asupra unor politisti cu o arma, apoi vizita acestuia intr-un bar, in care era un obisnuit, la Vitry-sur-Seine (periferia d sud), care au precedat, sambata dimineata, atacul de la Orly - a evocat "un fel de fuga inainte, intr-un proces tot mai distrugator, care se amplifica in mod vizibil (...), cu intentii care sunt criminale in mod foarte obiectiv".

Inainte de a ataca o femeie militar pe Aeroportul Orly-Sud, in sudul Parisului, cu scopul de a-i lua arma de asalt de tip Famas, el a "aruncat jos un rucsac in care se afla un bidon cu hidrocarburi", a precizat procurorul, adaugand ca acesta avea asupra sa o bricheta si un pachet de tigari, dar si suma de 750 de euro si un Coran.

"Cele doua minute (de confruntare) cu femeile militar demonstreaza in mod destul de evident vointa foarte puternica a agresorului (...). A existat o vointa foarte puternica de a merge pana la capatul acestui proces", a spus Molins.