Statele Unite au condamnat din noi, joi, ocuparea peninsulei Crimeea de catre Rusia si au cerut Moscovei ca aceasta anexare sa se termine "imediat", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, citat de AFP.

Putin in CrimeeaFoto: kremlin.ru

"Crimeea face parte din Ucraina. Statele Unite condamna inca o data ocuparea ruseasca a Crimeii si cer incetarea sa imediata", afirma Mark Toner, citat intr-un comunicat. "Sanctiunile noastre legate de Crimeea vor ramane in vigoare pana cand Rusia preda controlul asupra peninsulei catre Ucraina".

Peninsula strategica la Marea Neagra, Crimeea a fost anexata de catre Rusia in martie 2014 dupa o interventie militara urmata de un referendum nerecunoscut pe plan international, in 16 martie.

SUA, a spus departamentul de Stat, "nu recunosc" aceste referendum,. nici tentativa de anexare a Crimeii nici incalcarea persistenta a dreptului international".

Washingtonul a denuntat de asemenea "campania pentru suprimarea disidentilor" efectuata de Rusia de trei ani in Crimeea, aratand ca minoritatile etnice, militantii pro-ucraineni si ziaristii independenti "sunt vizati de persecutii cu motivatii politice si se confrunta cu o represiune permanenta".