Chile a primit cea mai mare donatie de terenuri private din istorie, dupa ce vaduva milionarului american Douglas Tompkins a cedat guvernului acestei tari, joi, 407.625 de hectare din Patagonia, unde vor fi amenajate trei parcuri nationale, informeaza Le Monde, citat de News.ro.

Donatie record de 407.000 ha de teren in CHileFoto: Captura YouTube

Douglas Tompkins, cofondator al marcii de imbracaminte The North Face si cunoscut activist ecologist, a murit la sfarsitul anului 2015 in urma unui accident de caiac in centrul Patagoniei chiliene, la varsta de 72 de ani. Milionarul american si sotia lui au parasit Statele Unite si s-au mutat in aceasta regiune in urma cu 25 de ani.

Dupa ce si-au vandut actiunile pe care le detinea in cele doua marci pe care le-a creat - The North Face si Esprit -, cei doi s-au angajat in actiuni de conservare a unor zone vaste din Argentina si Chile, pe care le-au cumparat si transformat apoi in parcuri naturale si rezervatii ecologice.

Insa achizitionarea unor suprafete uriase - peste 550.000 de hectare doar in Chile - a generat polemici si a fost privita de multe ori cu neincredere.

Kristine McDavitt, vaduva milionarului american, a cedat o parte din acele terenuri, joi, in cadrul unei ceremonii oficiale, prin care guvernul chilian s-a angajat sa protejeze si sa administreze acele zone naturale, in care accesul publicului va fi liber.

Trei parcuri nationale vor fi amenajate pe acea suprafata: Pumalin, Melimoyu si Patagonia.