Adversarii lui Marine Le Pen, liderul partidului de extrema-dreapta din Franta, au rasuflat usurati dupa ce partidul lui Geert Wilders din Olanda a castigat mai putine locuri in Parlament decat se preconiza inainte de alegeri, potrivit Reuters.

Marine le PenFoto: Flickr / Blandine Le Cain

Analistii avertizeaza ca Le Pen are o campanie mult mai bine planificata decat cea a lui Wilders, iar controversa recenta dintre regimul de la Ankara si cel olandez a impulsionat populatia sa isi manifeste sprijinul pentru primul-ministru Mark Rutte.

Victoria decisiva a partidului de centru-dreapta a lui Rutte impotriva platformei anti-imigratie, eurosceptica a lui Geert Wilders a incantat liderii europeni ingrijorati de cresterea populismului in spatiul blocului comunitar, in urma votului socant pentru iesirea Marii Britanii din UE.

Conservatorul Francois Fillon, care a coborat in optiunile de vot sub Emmanuel Macron si Le Pen dupa ce a fost primul favorit, afirma ca rezultatul alegerilor din Olanda arata faptul ca sondajele de opinie sunt defectuoase.