Ucraina a impus joi sanctiuni bancilor publice rusesti care opereaza pe teritoriul sau, cel mai recent episod din razboiul comercial dintre Kiev si Moscova dupa anexarea de catre Rusia a peninsulei Crimeea, urmata de insurectia separatista din estul tarii, scrie AFP.

Aceasta decizie este si o riposta la confiscarea de catre rebelii prorusi a companiilor ucrainene aflate pe teritoriul pe care il controleaza. Rebelii au justificat confiscarea companiilor cu blocada comerciala impusa de mai multe luni acestor teritorii de catre militantii nationalisti ucraineni.

Presedintele Petro Poroshenko a aprobat masuri punitive impotriva filialelor ucrainene a cinci banci rusesti, printre care gigantii publici Sberbank si VTB, interzicandu-le sa scoata fonduri din tara.

Sberbank si VTB fac parte dintre primele 15 banci care opereaza in Ucraina, cu fonduri de 68 miliarde grivne (2,35 miliarde euro).

Kievul a suspendat miercuri transportul marfurilor peste linia de contact dintre teritoriile separatiste si restul tarii, instaurand de facto o blocada economica pentru aceste teritorii.