Cancelarul german Angela Merkel a salutat joi victoria premierului de centru-dreapta Mark Rutte in alegerile parlamentare din Olanda, afirmand ca rezultatul scrutinului "da un semnal pro-european", scrie Reuters.

Angela MerkelFoto: Agerpres/EPA

"Olanda este partenerul, prietenul si vecinul nostru. Din acest motiv, am fost foarte fericita pentru acest rezultat pro-european, un semnal clar", a declarat Angela Merkel.

"Iar acest lucru s-a intamplat la cateva zile dupa ce Olanda a trebuit sa suporte acuzatii si reprosuri total inacceptabile pentru democratie. E o zi buna pentru democratie", a subliniat cancelarul german.

Seful diplomatiei germane, Sigmar Gabriel, a salutat si el rezultatul pro-european al scrutinului olandez.

Partidul Popular pentru Libertate si Democratie (VVD), condus de premierul Mark Rutte, a castigat alegerile in Olanda obtinand 34 de mandate de parlamentar din 150 de locuri, in scadere totusi cu 8 mandate, dupa numarare a peste 90% din voturi, potrivit CNN. Si exit-pollurile au dat castigator la inchiderea urnelor VVD-ul cu 31 de mandate. Partidul de extrema dreapta PVV al lui Geert Wilders a castigat 20 de mandate. Potrivit exit-pollului, rata de participare a fost de 81%.