Partidul Popular pentru Libertate si Democratie (VVD), condus de premierul Mark Rutte, ar fi castigat alegerile in Olanda, obtinand 31 de mandate de parlamentar din 150 de locuri, potrivit unui exit-poll publicat de institutul NOS si citat de CNN. Partidul de extrema dreapta PVV al lui Geert Wilders a castigat 19 mandate si ramane deocamdata izolat pe scena politica.

Mark Rutte/ Geert WildersFoto: Colaj foto

In cazul in care clasamentul se va confirma, rezultatul va fi o usurare pentru partidele principale din Europa, in special pentru Franta si Germania, unde se asteapta ca nationalistii de dreapta sa aiba un impact mare in alegerile care vor avea loc in acest an, scrie Reuters.

"Inca nu am incheiat socotelile cu Rutte", a declarat Geert Wilders, citat deThe Guardian.

"Va multumim, alegatori PVV! Am castigat locuri!", a scris acesta pe Twitter.

Votul a fost atent urmarit pe intregul continent. Dupa decizia Marii Britanii de a parasi UE si inainte de alegerile prezidentiale din Franta (mai) si din Germania (septembrie), o victorie pentru PVV ar fi zguduit Europa.

Rutte a numit competitia drept o alegere intre continuitate si haos, infatisandu-se drept un custode sigur al redresarii economice a natiunii. Acesta l-a numit pe Wilders un radical de extrema dreapta, care nu era pregatit sa ia decizii dure. Sansa ca Wilders sa devina prim-ministru nu a mai existat la un moment dat, noteazaTIME.

Pentru Wilders, poll-ul a oferit raspunsul la intrebarea: a captivat retorica lui de foc nationalist imaginatia populatiei? Chiar daca totalul sau din legislatura a crescut, rezultatul ramane o dezamagire, intrucat acesta planuia deja marea petrecere. Sunt asteptate saptamani sau luni de discutii de coalitie, potrivitThe Independent.

Cancelarul german Angela Merkel l-a felicitat pe premierul olandez Mark Rutte, dupa victoria sa in alegeri, a anuntat un purtator de cuvant al cancelarului, citat de The Guardian. "Astept cu nerabdare sa lucrez cu voi ca prieteni, vecini si europeni", a spus cancelarul in discutia telefonica.

"Olanda, oh, Olanda, esti campioana. Felicitari pentru acest rezultat extraordinar", a scris, pe Twitter, Peter Altmaier, seful de cabinet al cancelarului german, Angela Merkel, potrivit Reuters.

Si ministrul de externe al Frantei, Jean-Marc Ayrault, a felicitat poporul olandez, intr-o postare pe Twitter.

"Felicitari pentru olandezi, pentru ca ati oprit ascensiunea extremei-dreapta. Lucrati pentru o Europa mai puternica", a scris acesta.

"Se pare ca VVD va fi cel mai mare partid din Tarile de Jos, pentru a treia oara consecutiv", a declarat Rutte, aflat la o petrecere post-electorala din Haga.

Claude Junker ii felicita pe olandezi si apreciaza ca olandezii au dat "un vot pentru Europa, un vot impotriva extremismului", potrivit AFP.