Plenul Parlamentului European a adoptat, miercuri, la Strasbourg, raportul privind prioritatile politice ale Legislativului european in bugetul Uniunii pe anul viitor, raport elaborat de europarlamentarul roman Siegfried Muresan (PPE/PMP), in calitate de negociator-sef al PE pentru Bugetul UE din 2018.

Parlamentul European, sediul din StrasbourgFoto: Parlamentul European

Raportul a fost aprobat de eurodeputati cu 445 de voturi "pentru", 134 "impotriva" si 101 abtineri.

Valoarea estimata a Bugetului Uniunii Europene de anul viitor este de aproximativ 155 - 160 de miliarde de euro.

Raportul intocmit de negociatorul-sef al PE pe bugetul UE Siegfried Muresan prevede ca prioritatile Parlamentului European pentru 2018 sa fie cresterea economica, locurile de munca si siguranta cetatenilor.

Pe langa aceste prioritati, documentul elaborat de eurodeputatul roman mai prevede continuarea sprijinului acordat fermierilor europeni aflati in situatii de criza, alocari mai mari pentru statele din Vecinatatea estica si sudica, inclusiv Republica Moldova, dar si finantarea in premiera a Programului "Discover EU" prin care se acorda cate un abonament gratuit de tren de o luna pentru fiecare tanar din UE care implineste 18 ani si care doreste sa viziteze Europa (valabil pe liniile feroviare din 30 de tari europene).

Comisarul european pentru Buget, Gunther Oettinger, a anuntat ca ideea lansata de Muresan, privind biletele gratuite pentru tinerii de 18 ani pentru a vizita Europa, este "interesanta" si poate fi sustinuta, noteaza News.ro.

Siegfried Muresan a intocmit, in calitate de negociator-sef al PE pentru Bugetul UE din 2018, un document care contine liniile directoare in plan politic asupra bugetului si prioritatile Parlamentului European in aceasta directie. El a afirmat ca aceste prioritati vor fi locurile de munca si securitatea.

"Asta asteapta oamenii ca Europa sa livreze: locuri de munca si securitate. Trebuie sa folosim resursele limitate pe care le avem la dispozitie in bugetul UE tocmai in aceste domenii. Vom investi in infrastructura, cercetare, inovare, dezvoltare, IMM-uri si tineri intreprinzatori", a spus europarlamentarul.

Raportul Muresan a fost dezbatut marti seara, in Parlamentul European, fiind sustinut de aproape toate grupurile parlamentare, care au laudat eforturile europarlamentarul roman.

Exceptie au facut grupul nationalist ENF (Europa Natiunilor si a Libertatii), ai carui reprezentanti au criticat faptul ca nu sunt abordate realele probleme ale Uniunii, precum si grupul Verzilor.

Comisia Europeana, reprezentanta la dezbateri de comisarul pentru buget si resurse umane, Gunther Oettinger, a anuntat ca prioritatile enuntate de Raportul Muresan sunt convergente cu cele ale sale.

"Am citit raportul colegului Muresan si am citit atent prioritatile pe care le stabileste si pot sa va spun ca, pana acum, Comisia este de acord cu prioritatile si asteptarile din acest raport pentru exercitiul bugetar 2018 si este de acord chiar in mare parte", a spus comisarul european.

Urmeaza mai multe proceduri de negociere intre Parlamentul European, Comisia Europeana si Consiliul European pentru aprobarea formei finale a bugetului pe 2018.