O fetita de aproape 5 ani a mers singura opt kilometri prin salbaticia inghetata a Siberiei pentru a-si ajuta bunica bolnava, scrie The Guardian. Fetita este privita acum ca o eroina, dar mama sa este cercetata de autoritatile din republica Tuva pentru neglijenta.

Saglana Salchak traieste cu bunicii sai intr-o ferma izolata din taiga, in apropiere de granita cu Mongolia. Pana la cel mai apropiat sat sunt peste 19 kilometri iar cel mai apropiat vecin se afla la peste 8 km.

Luna trecuta, fetita s-a trezit si a descoperit ca bunica sa, oarba, nu se mai misca, astfel incat s-a decis sa mearga la cel mai apropiat vecin dupa ajutor, potrivit ziarelor locale.

A luat cu ea doar o cutie de chibrituri, in cazul in care ar fi avut nevoie sa faca focul, si s-a avantat in intunericul diminetii, la temperaturi care ating si -34 de grade Celsius. Dupa cateva ore de mers de-a lungul raului, prin zapada care ii ajungea adeseori pana la piept, a ajuns la casa vecina. Din fericire, nu s-a intalnit cu niciun lup.

"Tuva este pur si simplu infestata cu lupi", spune Semyon Rubtsov, seful grupului regional de salvare, pentru Komsomolskaya Pravda.

Vecinii au sunat in sat dupa un doctor care s-a intors cu fetita la casa bunicilor. Din nefericire, bunica murise in urma unui atac de cord.

Saglana a declarat pentru Komsomolskaya Pravda ca nu i-a fost frica sa mearga singura prin padure. "Am mers, am mers si am ajuns acolo", a spus ea, recunoscand insa ca i-a fost frig si foame.

Fetita a racit in urma aventurii dar si-a revenit repede si acum se afla intr-un centru social, unde tocmai a sarbatorit 5 ani.

Mama fetitei si tatal sau vitreg se aflau cu herghelia de cai intr-o alta zona a regiunii, urmand sa revina acasa in luna mai.

Duminica, insa comitetul de investigatii din Tuva a lansat o ancheta impotriva mamei fetitei, Eleonora Salchak, pentru faptul ca a lasat fetita in pericol. "Stia ca batranii nu au posibilitatea sa garanteze sigurante fetitei", potrivit unei declaratii de presa a comitetului. Mama risca acum un an de inchisoare, daca este declarata vinovata.