Procesul unui blogger rus care a vanat pokemoni intr-o biserica si a publicat videoclipul pe internet a inceput luni la Ekaterinburg, in Ural, scrie AFP.

Ruslan Sokolovski, dupa pokemoni in bisericaFoto: Captura YouTube

Ruslan Sokolovski, 22 de ani, risca pana la sapte ani de inchisoare pentru incitare la ura si insulta la adresa sentimentelor religioase ale credinciosilor. Acest dosar aduce aminte de Pussy riot, tinerele femei condamnate la doi ani de inchisoare pentru o "rugaciune punk" in 2012 impotriva lui Vladimir Putin intr-o catedrala din Moscova.

"Nu am avut intentia sa ofensez pe cineva", s-a aparat tanarul in fata tribunalului, adaugand ca este pregatit sa isi ceara scuze.

Pledand nevinovat, Ruslan Sokolovski a adaugat ca a publicat inregistrarea video pe YouTube "intr-un scop critic si polemic".

Ateu declarat si enervat de o emisiune televizata in care se explica faptul ca e riscant sa joci Pokemon Go intr-o biserica, acesta a incercat jocul vara trecuta intr-o catedrala din Ecaterinburg, construita pe locul unde a fost executat in 1918 ultimul tar al Rusiei, Nicolae al II-lea.

La iesirea din biserica, tanarul afirma ca ii pare rau ca nu a putut prinde "cel mai rar pokemon dintre toti: Iisus".

Publicat in 11 august pe YouTube, videoclipul a strans peste 1,6 milioane de vizualizari.

Biserica ortodoxa rusa l-a acuzat pe blogger de blasfemie.

"Nu am cerut oamenilor sa priveasca videoclipul. Cine este biserica rusa pentru a ma cai in fata sa?", a adaugat el, potrivit presei rusesti.

Plasat in arest la domiciliu in momentul punerii sub acuzare, la inceputul lui septembrie, tanarul a fost inchis dupa ce a fost acuzat ca nu a respectat conditiile arestului la domiciliu.