Candidata de dreapta la prezidentialele franceze Marine Le Pen a refuzat vineri sa se prezinte in fata unui judecator care o convocase in dosarul privind suspiciunile de angajari fictive la Parlamentul European, scrie AFP.

Marine Le PenFoto: Agerpres

Sefa Frontului National anuntase ca nu se va prezenta la nicio convocare inainte de terminarea alegerilor prezidentiale, invocand imunitatea sa de europarlamentar.

"Unii vor sa instrumentalizeze justitia pentru a se amesteca in aceste alegeri prezidentiale, eu nu voi participa la aceasta instrumentalizare, lucrurile sunt foarte clare", a spus Le Pen, la un post local de radio, dupa ce denuntase o "cabala politica".

"Sunt victima unei operatiuni politice conduse de Parlamentul European de peste trei ani. Am cerut desemnarea unui judecator de instructie in acest dosar in urma cu peste un an, am fost refuzata. Din intamplare, aceasta agitatie intervine cu cateva zile inainte de alegerile prezidentiale", a spus ea.

Cu mai putin de 50 de zile inainte de primul tur din 23 aprilie, Le Pen a fost convocata vineri in vederea unei posibile incuplari in dosarul privind prezumtivele angajari fictive ale asistentilor sai din partid in Parlamentul European.

In acest dosar, anchetatorii au pus-o deja sub inculpare pe Catherine Griset, sefa de cabinet a presedintei de la Frontul National, pentru angajarile fictive de la PE.

Bodyguardul lui Marine Le Pen, Thierry Legier, si sefa sa de cabinet, Catherine Griset, sunt figuri-cheie intr-o ancheta deschisa dupa ce Parlamentul European i-a cerut prezidentiabilei sa returneze banii pe care este acuzata ca i-ar fi dat celor doi, dupa ce i-a angajat drept consilieri parlamentari la Bruxelles.

Marine Le Pen a dezmintit deja toate acuzatiile aduse, insa reprezentantii Parlamentului European au decis sa-i puna poprire pe jumatate din salariu si indemnizatiile zilnice pentru a recupera cei 300.000 de euro utilizati in mod fraudulos de catre presedinta Frontului National.

Le Pen a depus recent o plangere la Parchetul de la Bruxelles pentru "fals intelectual" vizandu-i pe directoarea Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF) si pe secretarul general al PE, Klaus Welle, cu privire la ancheta privind presupusa frauda legata de angajarea unor asistenti parlamentari de la FN.

Intre timp, europarlamentarii au votat in favoarea ridicarii imunitatii parlamentare de care beneficiaza Marine Le Pen, dar doar in legatura cu imaginile grafice postate pe Twitter, care ilustrau o serie de executii comise de catre jihadistii Statului Islamic.

Vizat si el de o ancheta privind angajarea fictiva a sotiei sale, candidatul conservator Francois Fillon denunta si el o "operatiune de destabilizare politica". Insa, spre deosebire de Marine Le Pen, acesta a precizat ca se va prezenta in fata judecatorului miercurea viitoare, cand ar putea fi pus sub acuzare.