Polonia, care s-a opus realegerii fostului sau premier Donald Tusk la conducerea Consiliului European, vrea sa blocheze joi declaratia finala pe care ar urma sa o publice cei 28 de lideri UE dupa summitul de la Bruxelles, au declarat doua surse apropiate dosarului pentru AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Polonia se opune acum concluziilor" summitului, a spus una dintre surse, citata sub acoperirea anonimatului, conform News.ro.

Acest lucru nu ar bloca realegerea lui Tusk, care a avut deja loc, pentru ca este vorba de un act separat, votat cu majoritatea calificata.

Witold Waszczykowski, ministrul pentru Afaceri Externe de la Varsovia, a denuntat decizia, ce reprezinta, din punctul sau de vedere, o dovada ca Uniunea European este supusa "dictatelor Berlinului".

"Modul in care a fost realizat ne spune multe despre Uniunea Europeana si incotro se indreapta aceasta. Stim acum ca este o UE sub dictatul Berlinului", a spus el.

Liderii UE au decis joi sa ii ofere lui Donald Tusk un al doilea mandat de 30 de luni ca presedinte al Consiliului European, in pofida obiectiilor Varsoviei.

Presedintele Consiliului este responsabil pentru prezidarea summiturilor UE, coordonarea activitatii tarilor membre si sa se asigure ca cele 28 de state membre vorbesc, pe cat posibil, cu o singura voce pe scena internationala.

Partidul aflat la guvernare in Polonia, PiS, de dreapta, il acuza pe Tusk, un politician de centru, ca isi depaseste mandatul. Una dintre situatii a fost cand a criticat, de exemplu, Guvernul de la Varsovia in privinta libertatii presei.

Tusk si liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, cel mai puternic politician din tara in prezent, sunt rivali vechi pe scena politica interna.

Saptamana trecuta, Guvernul de la Varsovia a propus un alt polonez, un europarlamentar care nu a avut niciodata o functie de rang inalt in Guvern, sa il inlocuiasca pe Tusk, insa fara succes.