Polonezul Donald Tusk a fost reales joi in functia de presedinte al Consiliului European, in pofida opozitiei exprimate de tara sa de origine, a anuntat pe Twitter institutia ce reuneste liderii celor 28 de tari membre UE, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Donald Tusk tocmai a fost reales presedinte al Consiliului European", a scris institutia pe contul oficial de Twitter, distribuind prima reactie avuta pe aceeasi retea de socializare de Donald Tusk, care se angajeaza astfel pentru un al doilea mandat de doi ani si jumatate, pana pe 30 noiembrie 2019.

"Voi face tot ce imi sta in putere pentru o Uniune Europeana mai buna", a scris Tusk, declarandu-se "recunoscator" pentru "increderea" si "evaluarea pozitiva" a Consiliului.

Conform a doua surse diplomatice, decizia a fost luata cu 27 de voturi pentru si unul impotriva. Unanimitatea nu era obligatorie.

La sosirea sa la summitul european, joi dupa-amiaza, la Bruxelles, prim-ministrul polonez Beata Szydlo a subliniat ca "nimic" nu trebuie facut fara acordul tarii sale.

Sefa guvernului polonez ii reproseaza lui Donald Tusk ca a "incalcat brutal" regula "neutralitatii politice", a explicat ea intr-o scrisoare adresata omologilor sai europeni.

Beata Szydlo il acuza pe Tusk ca s-a "implicat personal" in viata politica a tarii sale, unde unele reforme realizate de catre putere, aflata acum in mainile partidului conservator nationalist Lege si Justitie (PiS), au fost calificate de catre Bruxelles drept incalcari ale statului de drept.

De altfel, zilele trecute, intr-o incercare de a bloca numirea lui Tusk pentru un nou mandat, guvernul de la Varsovia a propus un candidat alternativ la functia de presedinte al Consiliului European, insa acesta nu a fost nici invitat sa ia parte la summitul UE.

"Habemus EUCO (acronimul in engleza al Consiliului European al UE - n.r.) presidentum", a anuntat primul pe Twitter premierul luxemburghez Xavier Bettel, urandu-i "mult succes" lui Donald Tusk.