Casa Alba a incercat marti sa tempereze noi acuzatii legate de o intalnire a lui Donald Trump cu deja celebrul ambasador al Rusiei la Washington in perioada campaniei electorale, precizand insa ca este posibil ca cei doi sa-si fi strans mana, pentru scurt timp, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mai multe ziare americane vorbesc despre o intalnire pe care presedintele american ar fi avut-o cu Serghei Kisliak in 27 aprilie, la hotelul Mayflower din Washington, dar Casa Alba a precizat doar ca este posibil ca miliardarul sa-l fi putut saluta sau sa ii stranga mana.

Magnatul american se afla in acest hotel pentru un discurs legat de programul sau de politica externa.

Ambasada Rusiei nu a raspuns la solicitarile AFP.

Revista "The National Interest gazduia un discurs despre politica externa si o receptie, anterior. Mai multi ambasadori erau prezenti", a declarat Sarah Sanders, purtator de cuvant al Casei Albe.

"Dl. Trump a ramas circa cinci minute la receptie, inainte de a merge direct pe podium", a adaugat ea. "Nu retinem pe cine ar fi putut saluta si nu raspundem de invitatii sau de controlul antecedentelor invitatilor".

Ambasadorii la Washington contacteaza in mod regulat echipele de campanie ale democratilor si republicanilor, in incercarea de a informa cat mai bine capitalele.

Dar, dupa o campanie in care, potrivit agentiilor americane de informatii, Moscova a incercat sa discrediteze candidatul democrat Hillary Clinton, contactele responsabililor republicani cu Kisliak sunt analizate foarte atent.

Ambasadorul rus a avut contacte anul trecut cu Michael Flynn - fostul consilier pentru securitate nationala al lui Donald Trump, in special cel telefonic din 29 decembrie, atunci cand presedintele in exercitiu, Barack Obama, a adoptat sanctiuni impotriva Moscovei si a expulzat 35 de diplomati rusi in urma ingerintei rusesti in campanie.

Devenit consilier pentru securitate natioanala in 20 ianuarie, Michael Flynn a fost nevoit sa demisioneze in 13 februarie dupa ce a omis sa precizeze continutul conversatiilor cu ambasadorul.

Procurorul general, Jeff Sessions, un alt apropiat al lui Donald Trump, a recunoscut si el ca s-a intalnit cu ambasadorul rus in doua randuri in 2016, dar nu a mentionat aceste intalniri in cadrul audierii pentru confirmare in Congres.

Mai multe ziare americane afirma ca alti apropiati ai lui Trump, inclusiv ginerele si consilierul sau Jared Kushner, s-au intalnit cu Serghei Kisliak la Trump Tower din New York, in decembrie.

Casa Alba a negat repetat orice conexiuni intre exhipa de campanie a lui Donald Trump si Rusia.

O ancheta a politiei federale (FBI) este in desfasurare in ceea ce priveste acest dosar si patru comisii ale Congresului au deschis de asemenea anchete.