Cea mai mare asociatie a ziaristilor din Spania a acuzat luni conducerea partidului de stanga radical Podemos ca incearca sa controleze munca jurnalistilor prin hartuire, in special pe retelele sociale, scrie AFP.

Aceasta plangere intervine intr-un context de presiuni in crestere asupra presei, incepand cu presedintele american Donald Trump, care acuza presa ca publica stiri false despre el, la candidatii la alegerile prezidentiale din Franta, care critica modul in care le sunt relatate actiunile electorale, pana la Ungaria si Turcia.

Asociatia presei din Madrid (APM), care regrupeaza ziaristi ai principalelor ziare din Spania, denunta intr-un comunicat metodele Podemos pe baza marturiilor si a probelor aduse de "un grup de ziaristi care se simt hartuiti si sunt supusi presiunilor de echipa conducatoare a Podemos, condusa chiar de Pablo Iglesias".

Asociatia "cere ca Podemos sa abandoneze o data pentru totdeauna aceasta campanie sistematica de hartuire pe retelele sociale pe care o conduce impotriva ziaristilor profesionisti din diferite mass media pentru a-i intimida sau ameninta cand nu sunt de acord cu informatiile lor".

AMP afirma ca aceasta hartuire dureaza de peste un an si ia forma unor "reprosuri si aluzii personale in timpul interviurilor, al reuniunilor publice sau pe Twitter", precum si "mesaje si apeluri telefonice de intimidare".

Purtatoarea de cuvant al Podemos in Parlament, Irene Montero, a reactionant propunand o intalnire APM si exprimandu-si regretul ca asociatia nu s-a adresat partidului.

Podemos, partid antiausteritate nascut in ianurie 2014, este acum a treia forta politica in Spania si conduce, prin cadrul unor coalitii, orase precum Madrid sau Barcelona.