Premierul turc Binali Yildirim a catalogat drept "productiva" convorbirea telefonica avuta sambata cu cancelarul german Angela Merkel, potrivit presei turce, pe fondul unor tensiuni dupa anularea unor mitinguri pro-Erdogan in Germania, relateaza News.ro.

Premierul turc Binali YildirimFoto: Arhiva personala

"Am avut o discutie buna si productiva", a declarat Yildirim, citat de CNN Turk. "Ministrii nostri de Externe se vor intalni saptamana viitoare", a adaugat el.

Mevlut Cavusoglu si Sigmar Gabriel au convenit deja, intr-o convorbire la telefon, vineri, sa se intalneasca miercuri, a dezvaluit un oficial turc de rang inalt.

Relatiile dintre Ankara si Berlin s-au tensionat dupa anularea in Germania a trei mitinguri de sustinere a referendumului din Turcia cu privire la extinderea puterilor presedintelui Recep Tayyip Erdogan.

"Este o decizie nefericita, care este contrara democratiei si libertatilor", a apreciat anterior, sambata, Binali Yildirim, la un miting in vederea referendumului, la Kirsehir (centru), in fata unei multimi incantate.

El a acuzat Germania ca a autorizat opozanti ai textului sa-si faca campanie, dar ca a interzis acest lucru "celor carora isi iubesc tara".

Turcia a reactionat foarte violent fata de anularea mitingurilor, joi si vineri, acuzand Germania ca actioneaza in vederea unei victorii a taberei "nu" in referendum. Angela Merkel i-a replicat ca aceste decizii nu tin de competenta statului federal, ci de cea a comunelor.

Turbulentele dintre Berlin si Ankara, constante dupa puciul esuat din iulie anul trecut din Turcia, s-au agravat dupa incarcerarea, luni, pentru "propaganda terorista", a corespondentului germano-turc al cotidianului Die Welt in Turcia, Deniz Yucel.

Erdogan l-a prezentat vineri pe Yucel drept un "reprezentant al PKK", rebeli kurzi, si ca pe un "agent german", o acuzatie de spionaj respinsa ca "aberanta" de catre Berlin.