Sfidand presiunile pentru marirea cheltuielilor militare, China a anuntat sambata ca bugetul pentru aparare va creste cu circa 7%, cel mai mic avans din 2010 si pana acum, transmite Reuters.

Soldati chineziFoto: Profimedia Images

Anul trecut, in conditiile incetinirii economiei chineze, bugetul apararii a inregistrat cea mai mica majorare dintr-o perioada de sase ani si primul avans cu o cifra dupa 2010, dupa doua decenii de cresteri cu doua cifre.

Pentru ca administratia Trump propune un salt de 10% al cheluielilor armate si din cauza ingrijorarilor privind potentiale dispute privind Marea Chinei de Sud si statutul Taiwanului, unele voci din China preseaza ca bugetul apararii de anul acesta sa transmita un mesaj puternic.

Influentul tabloid de stat Global Times a facut apel la o majorare cu cel putin zece procente din cauza incertitudinii induse de noul presedinte american, iar un general important a declarat presei din Hong Kong si Taiwan ca este necesar un avans de 12% pentru a corespunde celui al SUA.

“Nu e de ajuns. O multime de oameni din armata nu vor fi fericiti cu asta”, a spus Reuters o sursa cu legaturi printre inalti ofiteri chinezi.

Purtatorul de cuvant parlamentar care a anuntat sambata cifrele a spus ca bugetul pentru aparare va fi echivalentul a circa 1,3% din PIB, la fel ca si in ultimii ani.

Tinta de crestere economica a Chinei va fi probabil coborata la 6,5% de la 6,5-7%, cat a fost anul trecut.