Partidul francez de centru-dreapta UDI a decis sa isi retraga sprijinul acordat candidatului dreptei la prezidentiale, Francois Fillon (foto), convocat de justitia franceza la 15 martie intr-o afacere de angajari fictive, transmite AFP.

"Cerem solemn republicanilor sa isi schimbe candidatul, pentru ca, in caz contrar, nu vom putea continua aceasta alianta intr-o asemenea incapatanare", a declarat presedintele UDI, Jean-Christophe Lagarde, intr-un interviu acordat vineri cotidianului Ouest France, potrivit Agerpres.

UDI a decis miercuri sa isi "suspende" participarea la campania lui Francois Fillon, care isi mentine candidatura in pofida faptului ca a fost convocat de justitie pentru a fi inculpat in afacerea presupusei angajari fictive a sotiei sale.

"Problema actuala nu mai este de a sti daca Francois Fillon este nevinovat sau nu ￯ vreau sa cred in nevinovatia sa. Respect prezumtia de nevinovatie", a explicat Jean-Christophe Lagarde.

"Nu despre asta este insa discutia", a continuat el. "Ancheta judiciara care se desfasoara face ca el sa nu mai poata apara si prezenta francezilor proiectul nostru de alternativa", a declarat liderul UDI.

El a subliniat ca "alternanta nu este posibila cu actualul candidat care ne conduce la un esec ale carui costuri le va plati intreaga tara", a mai spus Jean-Christophe Lagarde.

Intrebat despre posibilitatea ca Alain Juppe, fost prim-ministru invins in turul al doilea al primarelor dreptei care l-a desemnat in noiembrie pe Francois Fillon, sa devina noul candidat, presedintele UDI a raspuns ca "logic ar fi ca, atunci cand numarul unu nu mai este capabil sa participe la campanie, sa fie inlocuit de cel care s-a situat pe pozitia secunda" (la primarele dreptei si centrului).

Francois Fillon se confrunta cu mai multe abandonuri din echipa sa de campanie si de apeluri din propria tabara pentru a se retrage din cursa pentru presedintia tarii.