Optiunea desfiintarii UE este pe masa si trebuie luata in calcul, considera comisarul Pierre Moscovici
'Putem continua in general la fel ca pana acum, cu pasi marunti, sa revenim la competente mai nationale, sa ne limitam la piata unica sau, de ce nu, sa desfiintam' UE, a spus Moscovici, precizand totodata ca el nu doreste ca aceasta ultima optiune sa se materializeze, dar ca ea 'trebuie evaluata'.
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a publicat miercuri cele cinci scenarii posibile de reformare a Uniunii Europene, in viziunea sa, dupa Brexit, printre care si posibilitatea unei Europe cu mai multe viteze, scrie AFP.
Presedintele executivului european a enumerat cinci directii, corespunzatoare unor diferite nivele de integrare, si a cerut liderilor europeni sa se pozitioneze clar.
Una dintre piste sugereaza ca Europa trebuie sa se "recentreze" pe piata unica, pentru a tine cont de faptul ca cei 27 de membri "nu sunt capabili sa gaseasca un teren de intelegere intr-un numar in crestere de domenii".
O alta pista cere din contra "sa se faca mai mult pentru intreg", extinzand impartasirea de competente intre cei 27 si accelerand luarea deciziilor in UE.
O alta posibila directie este continuarea actualelor politici, in care ca prioritatea UE ramane concentrarea pe anumite reforme, pe piata muncii si investitii. Zona Euro ramana la statu quo actual.
Mai putin, dar mai bine - acest scenariu presupune concentrarea pe domenii foarte precise, precum diplomatia, telecom sau gestiunea comuna a granitelor UE, si sa nu se legifereze in toate sensurile, pe subiecte care tin de viata curenta. Aceasta abordare ar trebui sa raspunda criticilor unei Europe prea birocratice si invadatoare.
In fine, cel mai contraversat scenariu, cel al unei Europe cu mai multe viteze, "unde cei care vor mai mult fac mai mult" impreuna, in domenii precum apararea sau guvernanta zonei euro, fara a fi blocati de cei reticenti

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Pana una-alta, interesele comune ale tarilor UE au o greutate mult mai mare comparativ cu disensiunile dintre ele. Conducatorii membrilor vin si pleaca, liderii de la Bruxelles se schimba si ei, dar datele geopoliticii raman aceleasi: statele europene luate separat sunt prea mici pentru a putea face fata intr-o lume globalizata, in conditiile unei concurente tot mai acerbe, si unde regulile jocului sunt scrise de giganti precum SUA, China sau Rusia.
Singura varianta viabila pentru Europa este integrarea. Altminteri, ne pandesc pericolele diluarii sau fragmentarii pana la neantizare.
Ideal ar fi sa se amane orice schimbari semnificative pana la un an-doi dupa realizarea formala a brexit-ului, sa vada toata lumea din UE ce inseamna sa nu fii in UE. La momentul ala as dormi mai linistit in ceea ce priveste o decizie privind viitorul UE.
Pe de alta parte, zice ceva si Moscovici. Cre' ca ar trebui analizata sistematic, stiintific, de catre analisti economici si politici, consecintele desfiintarii UE, si facute foarte larg cunoscute rezultatele. Aia iar ar fi de natura, dupa parerea mea, sa dea puternic in cap euroscepticismului si tendintelor de dizolvare a UE.
S-a vazut in criza refugiatilor cat de solidari sunt est-europenii cu valorile occidentale.
Ne despart decenii de educatie, nu e suficient ca avem aceeasi culoare a pielii.
Iar daca prin solidaritate intelegi ca unul poate face tampenii de capul lui si apoi sa plateasca toti oalele sparte... parca prefer sa fiu mai putin solidar.
PS: noi 'om fi la decenii distanta de vest, dar in cazul "refugiatilor" e vorba de secole. Si totusi sunt preferati est-europenilor. Poate sunt mai adecvati statutului de sclavi moderni? Ca de calificari nu prea poate fi vorba.
Personal, cre' ca Merkel isi da seama de greseala ce-a facut-o, acuma, doar ca nu prea mai are cum s-o indrepte.
Chiar asa va place sa va lingeti ranile imaginare, in public?
Vai, vai, au primit un milion de emigranti, uite, ii prefera pe arabeti, nu pe noi.
Ce ai vrea? Manifestatii ale nemtilor care sa sustina ca doresc milioane de imigranti romani?
E hilar ca in loc sa va comparati cu civilizatia din vest, va gadilati pe burta ca sunteti mult mai avansati ca niste muritori de foame din Afganistan.
Noi am intrat formal in randul statelor democratice cu zece ani dupa oricare alt stat est-european. Mai mult ca in alte state fost comuniste, la noi ciuma rosie a reusit sa isi schimbe parul si sa pacaleasca lumea, bineinteles fara sa-si schimbe naravul. Este insa evident, ca asa, cu hopuri si cu greutati, Romania se schimba. Ciuma rosie se tine cu dintii si cu ghearele de putere, da' daca lucrurile continua normal, va disparea, si vom ajunge si noi, si faptic, nu doar formal, sa fim o democratie de tip occidental.
Evolutia asta e insa conditionata de un factor critic: pastrarea status quo-ului geopolitic regional. Daca UE se sparge si ajungem sub influenta politica a Rusiei, indiferent ca prin forta sau ca urmare a unor tratate internationale, evolutia Romaniei spre democratie va ingheta, si ideea statului de drept va muri.
Eu am pornit conflictele din Siria, Irak si Afganistan si tot eu am decis Brexitul.
Tu chiar nu ai prieteni care sa iti spuna cat esti de prost? Mi se pare o rautate gratuita sa te lase sa te manifesti in public.
Bai gigi, in 1990 romanii erau muritori de foame, isi mancau de sub unghii... In 1996 castigam 50 de dolari pe luna, imi ajungeau banii de 3 hamburgeri pe zi.
Asadar europenii au tot tras de noi sa ne scoata din groapa cu rahat, sa ne creasca nivelul de trai si educatie, ca sa ne vanda acadele.
Sunteti mutanti de-a dreptul si sunteti multi a dracului, iar pentru ca ma izbesc mereu de voi e tot vina occidentului... Daca ar fi inchis granitele, daca nu ar fi lasat milioane de romani sa descopere apa calda, probabil v-ati fi mancat intre voi si nu ati mai fi avut acces la internet.
UE are clare beneficii in toate domeniile, economiile europene sunt strans legate intre ele in acest moment, iar efectele economice si sociale pozitive sunt vizibile. Ce facem cu efectele negative vizibile la nivelul UE, aici avem de discutat. In fapt progresul in UE este un sir lung de crize rezolvate pentru ca interesul coexistentei natiunilor europene este prea mare, vom depasi si aceasta criza, in fata este imensa criza tehnologica care va instaura domnia de 1000 de ani a robotilor si a omului(numai unii) bionic....
Reducem subventia agricola in Est...Estul va bloca importurile agricole din Est.
Crestem taxele pentru produsele din Est...Estul va nationaliza bancile Vesticilor din tarile lor.
Etc. Etc...
Nimeni nu isi poate permite sa se gandeasca numai la un astfel de scenariu.
In plus un Est slab inseamna un Est deschis Chinei care va castiga in competitivitate prin scaderea preturilor de transport si a timpilor de livrare. Va fi varianta nucleara pentru Vest.
So... keep calm and negotiate tough!
cine isi poate permite sa nationalizeze o banca?
pleaca toate in secunda doi
cine mai da credite?
tu de unde iti iei banii?
e unde ia patronul tau banii cu care te plateste sa scrii aici?
Oameni pregătiți pentru această acțiune avem destui.
http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/8932647/Euro-doomed-from-start-says-Jacques-Delors.html