Economia Italiei a crescut usor peste asteptari in 2016, cu 0,9%, dar datoria publica, cea mai ridicata din zona euro dupa cea a Greciei, a atins un nou maxim de 132,6% din PIB, depasind 2.217 miliarde de euro, fata de 132% in 2015, potrivit datelor publicate miercuri de institutul de statistica ISTAT, transmite Reuters, citata de News.ro.

In 2015, economia italiana a avansat cu 0,8%, ritm imbunatatit de la 0,7%. Cele mai recente estimari anuntate de guvernul fostului premier Matteo Renzi indicau o crestere a PIB de 0,8% in 2016.

Guvernul de la Roma anticipeaza pentru 2017 o crestere economica de 1%, care corespunde estimarilor majoritatii institutelor independente de cercetare, ritm care ar plasa din nou Italia intre cele mai slabe economii din zona euro.

Potrivit ISTAT, Italia a inregistrat anul trecut un deficit bugetar de 2,4% din PIB, sub plafonul de 3% acceptat in UE si in concordanta cu tinta guvernului.

Comisia Europeana este ingrijorata de incapacitatea autoritatilor italiene de a tine sub control datoria publica, cerand guvernului sa adopte inainte de luna aprilie masuri suplimentare de reducere a cheltuielilor publice cu 3,4 miliarde de euro.