Fortele irakiene au anuntat luni ca au preluat controlul asupra unui pod in Mosul, in a noua zi a ofensivei pentru cucerirea totala a celui de-al doilea oras al tarii din mainile jihadistilor de la Statul Islamic, scrie AFP.

Batalia pentru MosulFoto: Ruptly TV

Acest pod peste fluviul Tigru, care imparte orasul in cartierele vestice si estice, este impracticabil in urma bombardamentelor.

Dar cucerirea sa va permite crearea unui pod plutitor in proximitate, ceea ce va extinde optiunile armatei pentru a ataca ultimele cartiere aflate inca in mainile SI in vestul Mosului.

Fortele irakiene au alungat la finele lui ianuarie jihadistii de pe malul estic al Tigrului, la trei luni dupa inceputul unei vaste ofensive pentru cucerirea ultimului mare fief al SI in Irak.

In 19 ianuarie, a fost lansata o noua faza pentru cucerirea vestului Mosulului, unde SI este mai bine implantat. De atunci, avansul a fost relativ facil, prin cucerirea aeroportului dezafectat, a unei baze adiacente si a trei cartiere in sudul si vestul orasului, potrivit armatei.