Fostul presedinte al SUA George W. Bush a declarat luni dupa-amiaza ca este crucial ca jurnalistii sa-i traga la raspundere pe "acei oameni care abuzeaza de putere" si a avertizat ca puterea creeaza dependenta. Reactia fostului presedinte republican vine dupa ultimele atacuri vehemente lansate impotriva presei de catre Donald Trump, insa George W. Bush a evitat sa-l numeasca in orice moment pe actualul ocupant de la Casa Alba, scrie NBC News, citat de News.ro.

George W. BushFoto: AGERPRES

"Eu consider ca mass-media este indispensabila unei democratii. Avem nevoie de presa pentru a trage la raspundere oameni ca mine. Puterea poate sa creeze o dependenta extrema si poate sa fie coroziva, de aceea este important ca jurnalistii sa-i traga la raspundere pe acei oameni care abuzeaza puterea", a declarat fostul lider de la Casa Alba.

George W. Bush a fost intrebat de junalisti despre ultimele atacuri vehemente lansate impotriva presei americane de catre presedintele Donald Trump, care a declarat la finele saptamanii trecute ca jurnalistii sunt "inamicii Americii".

Insa, Bush a evitat sa-l condamne direct pe miliardarul republican, precizand doar ca si-a petrecut cele doua mandate prezidentiale incercand sa-l convinga pe Vladimir Putin sa imbratiseze o presa independenta in Rusia. In acest sens, fostul presedinte american a amintit de relatia apropiata pe care Donald Trump vrea sa o dezvolte cu presedintele Vladimir Putin.

Anterior, Donald Trump a evitat sa condamne uciderea unor jurnalisti sau disidenti de catre regimul rus, sugerand ca nici americanii nu sunt nevinovati.

"Este cam greu sa spui altor state sa aiba o presa independentp atunci cand nici noi nu suntem dispusi sa avem o asemenea presa", a declarat fostul presedinte de la Washington.

George W. Bush a criticat inclusiv politica antiimigrationista implementata de catre Donald Trump.

"Eu sunt pentru o politica de imigratie ceva mai primitoare si care respecta legea".

Bush si-a castigat primul mandat prezidential in urma celor mai controversate alegeri din istoria Statelor Unite si a fost investit in functie dupa ce magistratii Curtii Supreme au respins la limita renumararea voturilor din Florida.