30.000 de rusi au participat duminica la un mars desfasurat la Moscova in memoria liderului opozitiei Boris Nemtov, principal oponent al presedintelui Vladimir Putin, potrivit Unimedia. Nemtov a fost asasinat in urma cu doi ani pe in apropiere de Kremlin.

Mars la Moscova in memoria lui Boris NemtovFoto: Agerpres/AP

In data de 27 februarie 2015, Nemtov, fost vice-premier in mandatul lui Boris Yeltsin si un critic virulent al lui Vladimir Putin, a fost impuscat nu departe de Kremlin, cu 4 gloante, in timp ce se plimba cu partenera sa.

"Am venit sa aducem un omagiu onestitatii si curajului lui Boris Nemtov", a declarat pentru AFP Galina Zolina, o pensionara care avea in mana un buchet de garoafe rosii. "Vrem sa aratam autoritatilor ca nu am uitat".

Marsul de duminica, la care au luat parte circa 15.000 de oameni, potrivit organizatorilor, si un important contingent de politie, a fost autorizat. Traseul nu prevedea insa o oprire la memorialul improvizat, dedicat lui Nemtov, pe care autoritatile incearca in permanenta, insa in zadar, sa il demonteze.

Manifestantii au criticat interventia rusa in Ucraina, careia Nemtov i s-a opus vehement.

"Poate ca acest mars va atrage atentia autoritatilor si le va influenta ancheta", a declarat un biolog somer, Alexei Kuznetsov.

Cinci ceceni, inclusiv un membru al unei unitati de elita a Ministerului de Interne din Cecenia, au ajuns in fata Tribunalului Militar din Moscova in dosarul asasinarii liderului opozitiei ruse, insa rudele si apropiatii lui Nemtov cred ca autoritatile nu au niciun interes sa continue ancheta.