Presupusul sofer al automobilului care a intrat in multime sambata, intr-o zona pietonala aglomerata din centrul orasului Heidelberg, ucigand un om si ranind alti doi, este un german in varsta de 35 de ani care a fost impuscat de politisti la 300 de metri de locul faptei -deoarece la somatie nu a vrut sa arunce cutitul pe care il avea la el - si se afla in prezent in spital. In continuare nu este clar de ce soferul masinii inchiriate negre, cu numar de Hamburg, a intrat in plin in trecatori, pe zona pietonala, in fata unui magazin cu produse de panificatie din piata Bismarckplatz, din Heidelberg.

Locul ataculuiFoto: Captura Youtube.com

Politia germana investigheaza motivul incidentului din dupa-amiaza zilei de sambata, in urma caruia un barbat de 73 de ani a murit la spital si doi cetateni austrieci au fost raniti. Acestia din urma au fost raniti usor, iar dupa acordarea de ingrijiri medicale ambulatorii au parasit deja spitalul.

Aceste precizari au fost facute pentru presa germana de un purtator de cuvant al ministerului de externe austriac, dat fiind faptul ca este vorba de o familie de cetateni austrieci, care locuieste de multa vreme in Heidelberg.

In continuare nu este clar de ce soferul masinii inchiriate negre, cu numar de Hamburg, a intrat in plin in trecatori, pe zona pietonala, in fata unui magazin cu produse de panificatie din piata Bismarckplatz, din Heidelberg.

"Cercetarile continua", a declarat un purtator de cuvant al politiei din Mannheim, pentru Spiegel.de. "Colegii sunt in curs de a pune cap la cap toate detaliile."

Pe Internet a aparut un video care arata momentul in care politistii il impusca pe conducatorul auto cuprins de amok, care sambata a ucis o persoana si a ranit alte doua, intrand cu masina in ele in fata unui magazin din Piata Bismarck, din Heidelberg.

Procuratura din Heidelberg si prezidiul politiei din Mannheim au facut publica emiterea mandatului de arestare a barbatului de 35 de ani, pentru "suspiciuni intemeiate de crima, coroborate cu incercarea de crima, in trei cazuri". In afara celor stiute pana acum, se mentioneaza ca, in timpul atacului de sambata, "printr-o saritura din fata masinii, o persoana s-a putut pune in siguranta".

In comunicat se mai precizeaza ca barbatul de 73 de ani din Heidelberg "a decedat in ciuda tratamentului medical intensiv“ inca in cursul serii de sambata. Ceilalti doi trecatori loviti mai usor in atac sunt „un cetatean austriac de 32 de ani si partenera sa de viata de origine din Bosnia-Hertegovina, care traiesc in Heidelberg".

Despre interventia politiei, in care presupusul faptas a fost grav ranit cu o impuscatura in burta, se precizeaza ca aceasta a survenit in urma repetatei somatii de a arunca cutitul si o prima incercare de a-l neutraliza cu „spray cu piper”. Cutitul cu care acesta i-ar fi amenintat pe politisti este un cutit obisnuit de bucatarie si a fost confiscat ca proba.

Suspectul este un student german in varsta de 35 de ani, care locuieste in Heidelberg. El ar fi inchiriat masina cu care a produs atacul, de circa doua saptamani. Pana acum, barbatul nu a avut antecedente penale.

Motivul faptei sale nu e cunoscut, iar dupa ce a fost operat si duminica la pranz a putut fi interogat, el a refuzat sa dea detalii. Ancheta va stabili daca a fost sau nu in deplinatatea facultatilor mentale la momentul comiterii faptei, pana acum neexistand referinte in acest sens.

"In stadiul actual al anchetei nu exista indicii referitoare la un motiv terorist sau extremist, al faptei", se mai mentioneaza in comunicat.

Presupusul sofer al automobilului este un german de 35 de ani care, dupa ce a fost impuscat de politisti la 300 de metri de locul faptei -deoarece la somatie nu a vrut sa arunce cutitul pe care il avea la el-, se afla in spital. El nu poate fi inca interogat si nu exista pana acum indicii ca in spatele incidentului mortal ar fi vorba de un atac terorist,a precizat purtatorul de cuvant.

Acesta a adaugat ca politia din Mannheim analizeaza posibilitatea de a actiona legal impotriva comentariilor jignitoare si virulente care au fost difuzate pe Twitter, dupa incidentul mortal. "Vom citi mesajele, individual, si le vom analiza sa vedem daca au continut pedepsit prin lege", a mai spus el.

Aceasta precizare vine dupa ce politia din Mannheim a fost bombardata, in cursul zilei de ieri si azi, cu mesaje si tweets iesite din comun, venite atat din tara, cat si din strainatate. Unii comentatori i-au jignit pe politisti, iar altii i-au acuzat pe musulmani de atacul mortal de sambata.

"Am fost acuzati ca mintim", a precizat purtatorul de cuvant. Si pentru a pune punct speculatiilor, politia din Mannheim a scris pe Twitter sambata 25 februarie, la ora 23.13: "Si acum inca o data pentru toata lumea, referitor la suspect: German FARA istoric imigrationist."