Presedintele Donald Trump a sugerat, in mod fals, la mitingul sau de sambata, din Florida, ca Suedia a fost vizata de un atac terorist cu o seara mai devreme, ceea ce a starnit un val de consternare, dar si de ironie in tara nordica, relateaza News.ro citand Huffington Post.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dupa ce a anuntat ca Presedintia SUA intentioneaza sa isi reia eforturile pentru a restrictiona imigratia, Trump a evocat o serie de tari si orase europene care, potrivit lui, demonstreaza pericolele primirii de imigranti, in special de refugiati.

"Priviti ce se intampla in Germania, priviti ce s-a intamplat azi-noapte in Suedia", a spus Trump multimii stranse intr-un hangar de pe aeroportul international Orlando Melbourne. "Suedia. Cine ar fi crezut acest lucru? Suedia", a adaugat el. "Au preluat un numar mare (de imigranti - n.r.). Au probleme cum nu au crezut vreodata posibil", a subliniat liderul de la Casa Alba.

Declaratiile ulterioare ale lui Trump au demonstrat ca acesta se refera la orasele europene care s-au confruntat cu atacuri teroriste in ultimii doi ani.

"Uitati-va la ce se intampla la Bruxelles. Uitati-va la ce se intampla in toata lumea. Uitati-va la Nisa. Uitati-va la Paris", a afirmat el.

Utilizatorii de Twitter, dar si politicieni suedezi si chiar politia din tara nordica au atras atentia ca nu a avut loc niciun atac vineri seara.

Altii au conchis ca Trump a facut referire la o emisiune de pe Fox News, unde se vorbea de o presupusa crestere a ratei infractionalitatii dupa ce Suedia a primit un numar mare de refugiati din Africa si Orientul Mijlociu.

Suedia, care are o populatie de circa 9,5 milioane de oameni, a acceptat aproape 200.000 de refugiati in timpul crizei migrantilor din 2015. Politica generoasa s-a dovedit controversata si a facut din Suedia tara europeana care a acceptat cei mai multi refugiati pe cap de locuitor.

Majoritatea migrantilor acceptati provin din Siria, Afganistan si Irak, tari aflate in razboi.

Fostul premier suedez Carl Bildt a scris pe Twitter, dupa discursul noului presedinte american: "Suedia? Atac terorist? Ce a fumat? Intrebarile abunda"

Pe Twitter a devenit deja viral hashtag-ul #lastnightinsweden, unde oamenii glumesc pe seama declaratiilor lui Trump. Unii s-au intrebat daca Trump se refera la un furt masiv de chiftelute suedeze, la faptul ca a fost deschisa o conserva de hering sau la faptul ca a nins.

Oamenii au publicat chiar si o imagine cu autorul atacului fictiv.

Altii au decis sa ii trimita nota de plata presedintelui american, pentru ca l-au informat in legatura cu realitatea.