Guvernul irakian a lansat duminica o ofensiva pentru a elibera partea de vest a orasului Mosul, controlata in prezent de organizatia terorista Statul Islamic, a anuntat premierul irakian Haider al-Abadi, potrivit BBC News, citat de News.ro

"Anuntam inceputul unei noi faze a operatiunii, venim la Nineveh pentru a elibera partea de vest a Mosulului", a declarat Abadi intr-un discurs televizat, referindu-se la provincia in care se afla orasul.

"Fortele noastre incep eliberarea cetatenilor de teroarea ISIS", a adaugat el.

Martori au vazut fum ridicandu-se deasupra satelor din zona, in timp ce sute de vehicule militare, sustinute de aeronave, au traversat desertul spre pozitiile jihadiste.

Fortele irakiene au inconjurat partea de vest a Mosulului, in timp ce fortele coalitiei conduse de SUA au lansat raiduri aeriene vizand fortele ISIS.

Fortele guvernamentale au recucerit luna trecuta estul orasului, ultimul fief important al ISIS in Irak. Insa partea de vest, cu strazi inguste si serpuite, s-a dovedit o provocare mai mare.

Potrivit BBC, reducerea la minimum a numarului de victime civile si evitarea recuceririi fiefului ISIS sunt considerate cheie pentru a recastiga increderea populatiei din toata tara.

Expertii avertizeaza ca vestul Mosulului, desi mai mic decat estul, este mai dens populat si include cartiere considerate pro-ISIS.

ONU si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu civilii ramasi in localitate, al caror numar ar fi de pana la 650.000.

Fortele irakiene au aruncat sambata, din elicopter, fluturasi prin care anuntau ofensiva iminenta.