Omar Abdel-Rahman, clericul musulman extremist, cunoscut ca "seicul orb", condamnat pentru conspiratie in vederea comiterii atentatului din 1993 de la World Trade Center, dar si pentru planificarea altor atacuri, in "razboiul de terorism urban" pe care voia sa il declanseze in SUA, a murit sambata, intr-o inchisoare din Carolina de Nord, au anuntat autoritatile, conform News.ro.

Abdel-Rahman, in varsta de 78 de ani, a murit de cauze naturale la ora locala 9.40 (16.40 ora Romaniei), la Centrul Medical Federal, Butner, din inchisoarea federala Butner, Carolina de Nord, a declarat purtatorul de cuvant al penitenciaruului, Greg Norton.

Clericul, care suferea de diabet si de o boala de inima, se afla in inchisoarea Butner de aproape 10 ani.

Abdel-Rahman, nascut in Egipt, a ramas un lider spiritual pentru musulmanii radicali chiar si dupa peste 20 de ani de detentie.

Cu parul sau lung si grizonat si ochelari de soare, carismaticul cleric a fost imaginea islamului radical in anii '80 si '90. El a indemnat la uciderea oamenilor si daramarea guvernelor care care nu era de acord. De asemenea, a pledat pentru instalarea unui Guvern islamic in Egipt.

Nascut intr-un sat de pe malul Nilului, pe 3 mai 1938, el si-a pierdut vederea in copilarie si a crescut studiind o versiune Braille a Coranului.

El s-a asociat cu Grupul Islamic, radical, si a fost inchis si acuzat de emiterea unei fatwa care a dus, in 1981, la asasinarea presedintelui egiptean Anwar Sadat. El a fost achitat, in cele din urma, si a plecat intr-un exil autoimpus, in 1990.

A reusit sa ajunga la New York dupa ce Ambasada SUA din Sudan i-a oferit o viza turistica, in 1990, desi era trecut pe o lista cu persoane cu legaturi cu terorismul.

In perioada in care a stat in SUA, el si discipolii sai au avut legaturi cu uciderea, in 1990, a militantului Rabbi Meir Kahane, a unui scriitor antifundamentalist din Egipt, in 1992, si cu o serie de atacuri vizand turisti straini, in Egipt.

In 1992, autoritatile americane i-au revocat dreptul de rezidenta lui Abdel-Rahman. El risca extradarea cand a avut loc atentatul din 26 februarie 1993, de la World Trade Center, soldat cu sase morti si peste 1.000 de raniti.

Patru luni mai tarziu, egipteanul a fost arestat si judecat pentru pregatirea unei "zile a terorii" in SUA - asasinari si atentate sincronizate la sediul ONU, la un centru al Guvernului federal din Manhattan, in mai multe tuneluri si pe podul care leaga New York City de New Jersey.

El nu a fost acuzat direct pentru atentatul din 1993, ci pentru conspirare cu cei care l-au comis.