NATO trebuie sa se adapteze pentru a ramane credibila, a sustinut vineri ministrul american al apararii James Mattis in cadrul Conferintei de Securitate de la Munchen, reafirmand angajamentul Washingtonului fata de celelalte membre ale Aliantei Nord-Atlantice, potrivit DPA si AFP.

Mattis a afirmat ca statele membre ale NATO "nu mai pot nega realitatea" reprezentata de terorismul international si de alte riscuri geopolitice si trebuie sa devina 'unificate de aceste amenintari in crestere la adresa democratiilor noastre'.

Din delegatia SUA prezenta la conferinta de la Munchen fac parte, printre altii, vicepresedintele SUA, Mike Pence, si ministrul pentru securitate interna american, John Kelly. In capitala landului Bavaria se afla 30 de sefi de stat sau de guvern si 80 de ministri de externe si ai apararii, scrie Agerpres.

Noul lider de la Casa Alba, Donald Trump, a provocat ingrijorare in randul tarilor aliate atunci cand a descris NATO drept o "alianta invechita". Desi echipa lui Trump a reafirmat angajamentul SUA fata de Alianta Nord-Atlantica, in randul celorlalte state membre exista un sentiment de neliniste, in special in lumina intrebarilor legate de relatiile noii administratii de la Washington cu Rusia.

Intr-o reuniune ministeriala a NATO desfasurata miercuri la Bruxelles, James Mattis a adresat un mesaj ultimativ celorlalte state aliate in vederea suplimentarii cheltuielilor lor militare, avertizand ca in caz contrar exista riscul ca SUA sa-si scada contributia la bugetul Aliantei.

Anterior in cursul acestei saptamani, Casa Alba a anuntat ca Donald Trump se asteapta ca Rusia sa 'returneze Crimeea' Ucrainei, ceea ce marcheaza o schimbare majora fata de pozitia sa initiala fata de Kremlin, una concilianta.

''Niciodata pana acum nu au existat atat de multe semne de intrebare legate de politica externa'', a apreciat fostul ambasador german Wolfgang Ischinger, care prezideaza Conferinta de Securitate de la Munchen, cu referire la Casa Alba in mandatul lui Donald Trump, la crizele din Ucraina si Siria, dar si la ascensiunea miscarilor populiste in interiorul Europei.

Vicepresedintele american Mike Pence urmeaza sa se intalneasca sambata cu cancelarul german Angela Merkel.

Printre participantii la Conferinta de Securitate de la Munchen se regasesc ministrul de externe rus Serghei Lavrov, secretarul general al ONU Antonio Guterres, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg si presedintii ucrainean si afgan.