Columbia si gherila ELN, aflate in negocieri de pace de o saptamana, au anuntat joi "un prim acord" privind participarea la viata civila, precum si asupra unor masuri umanitare pentru a se ajunge la o "incetare bilaterala a focului", relateaza AFP, citata de Agerpres.

Columbia si gherila ELN, aflate in negocieri de pace de o saptamana, au anuntat joi "un prim acord" privind participarea la viata civila, precum si asupra unor masuri umanitare pentru a se ajunge la o "incetare bilaterala a focului", relateaza AFP.

Juan Camilo Restrepo (dreapta) da mana cu Pablo Beltran (stanga), in prezenta lui Juan Meriguet, subsecretar la ministerul afacerilor straine din Ecuador.

"Dorim sa inaintam (...) spre un cadru unde sunt reunite conditiile pentru a conveni o incetare a focului si a ostilitatilor cu ELN", a declarat seful echipei de negociatori columbieni, Juan Camilo Restrepo, in cursul unei conferinte de presa la Quito.

Negocierile, desfasurate in capitala Ecuadorului, vizeaza sa puna capat la peste 52 de ani de confruntare armata.

"Suntem pe punctul de a gasi o cale comuna (...) Este un inceput bun", a adaugat Pablo Beltran, seful delegatiei Armatei de Eliberare Nationala (ELN), ultima gherila activa in Columbia, inspirata de revolutia cubaneza. "Vom incepe sa cautam o incetare bilaterala a focului", a adaugat el.

Delegatiile "au lucrat de la 8 februarie, intr-un cadru de intelegere reciproca si de atitudine constructiva care ne-au adus la un prim acord", au declarat acestea in primul lor comunicat comun de la inceputul negocierilor, potrivit Agerpres.