NATO "ramane un soclu fundamental" pentru Statele Unite si pentru comunitatea transatlantica iar presedintele american Donald Trump si-a exprimat "sustinerea puternica" pentru alianta, a afirmat miercuri noul sef al Pentagonului, James Mattis, in cadrul primei sale vizite, foarte asteptata, la sediul NATO, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Alianta ramane un soclu fundamental pentru Statele Unite si pentru toata comunitatea transatlantica", a spus secretarul american al Apararii, in fata presei, la sosirea la sediul NATO din Bruxelles.

"Cum presedintele Trump a spus-o, exista o sustinere puternica pentru NATO", a subliniat el.

Fost sef militar al NATO, generalul Mattis a vorbit despre Alianta atlantica ca despre a doua sa "casa", in momentul in care a fost primit de secretarul general Jens Stoltenberg pentru o reuniune a ministrilor Apararii care dureaza pana joi.

Acesta a evocat si chestiunea cheltuielilor de aparare ale Aliatilor, considerate insuficiente de Washington si din care Donald Trump a facut un subiect in campania sa electorala.

"Este o cerere echitabila ca toti cei care beneficiaza de cea mai buna aparare sa asigure cota lor proportionala din costul necesar pentru apararea libertatii", a pledat James Mattis.

Aliatii europeni asteapta de la vizita lui Mattis, prima la Bruxelles a unui ministru din noua administratie la putere in Washington, sa disipe norul de indoiala privind natura angajamentului american in NATO sub presedintia Donald Trump.