Zeci de persoane au protestat miercuri, in fata sediului Parlamentului European de la Strasbourg, impotriva Acordul de liber-schimb intre Uniunea Europeana si Canada (CETA), asupra caruia urmeaza sa se pronunte legislativul comunitar, transmite France Presse, citata deAgerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Manifestanti imbracati in salopete albe, cu masti pe gura, au format un lant uman, stand in picioare sau asezati, in fata cladirii PE din Strasbourg.

Pe pancarte si bannere se putea citi mesaje precum 'De partea cui sunteti, eurodeputatilor?', 'CETA e prea mult', 'A vota CETA inseamna a calca in picioare cetatenii', 'Distrugerea democratiei? Nici nu se pune problema' sau 'Cu cat insistati mai mult, cu atat vom rezista'.

CETA este uneori calificat de opozanti ca fiind 'Calul Troian' al SUA, care, in opinia lor, ar permite multinationalelor americane sa invadeze piata europeana.

Militanti ai Greenpeace instalati in barci gonflabile pe bratul raului din apropiere de Parlamentul European au denuntat acordul, spunand ca este unul 'toxic', prin intermediul unei statui simbolizand justitia pe cale de a se scufunda.

Parlamentul European are pe agenda de astazi Acorduleconomic si comercial UE-Canada (CETA) si ar putea da un vot final, potrivit EUObserver.

Acordul, negociat timp de sase ani si incheiat dupa zile de agonie din cauza opozitiei unei regiuni din Belgia, aduce eliminarea unui numar semnificativ de taxe vamale si bariere non-tarifare.

Pentru Romania insa, are si o semnificatie politica majora: cetatenii romani vor putea calatori in Canada fara vize.