Autoritatile de la Moscova examineaza posibilitatea de a simplifica procedura de acordare a cetateniei ruse pentru locuitorii din Transnistria. Declaratii in acest sens a facut marti presedintele comisiei pentru politica externa din Consiliul Federatiei (camera superioara a Parlamentului rus), Konstantin Kosaciov, la Moscova, in cadrul unei intalniri cu pretinsul presedinte al legislativului regional de la Tiraspol, Aleksandr Scerba, potrivit radiochisinau.ro.

"Asupra acestei probleme noi lucram serios in prezent, la cererea presedintelui Federatiei Ruse (Vladimir Putin)", a subliniat Kosaciov, citat de Interfax.

"Speram ca in cel mai apropiat timp vom face pasi mari inainte in acest sens", a adaugat senatorul rus.

De cealalta parte, Aleksandr Scerba a declarat ca Transnistria ar fi parte integranta a "lumii ruse", pe teritoriul regiunii controlate de administratia separatista de la Tiraspol locuind in prezent 213 mii de cetateni ai Rusiei. Dar, asa cum numarul total al locuitorilor este de peste o jumatate de milion, "avem inca multe sarcini de rezolvat", a adaugat seful asa-zisului Soviet Suprem de la Tiraspol.

Mentionam ca legislatia rusa nu permite dubla cetatenie. Asta nu impiedica, insa, autoritatile de la Moscova sa acorde cetatenie rusa asa-zisilor conationali din statele post-sovietice, care sustin politica revizionista a Kremlinului. O buna parte a locuitorilor din Transnistria, numarul carora este insa greu de confirmat prin statistici oficiale, detin atat cetatenia Republicii Moldova, cat si pe cea a autoproclamatei republici moldovenesti nistrene.

In alt context, Konstantin Kosaciov si-a exprimat speranta ca alegerea unui nou presedinte al Republicii Moldova va accelera procesul reglementarii transnistrene. Teren pentru optimism ofera, in orice caz, prima intalnire dintre Igor Dodon si liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, in cadrul careia se pare ca s-a ajuns la anumite intelegeri, a mentionat demnitarul de la Moscova, potrivit Intefax.