Cei aproape 200 000 de locuitori din California, evacuati din cauza unui risc de inundatii masive pentru ca cel mai mare baraj din SUA s-a deteriorat din cauza ploilor abundente, au revenit acasa marti seara, in absenta unui pericol imediat, scrie AFP.

Ordinul de evacuare, care se referea la 188 000 de oameni, a fost ridicat de catre politie si transformat intr-o simpla alerta.

Cu toate acestea, ei trebuie sa ramana gata de evacuare din nou, pentru ca "conditiile meteose pot schimba rapid", a scris pe pagina de Facebook politia din regiunea Butte, in vestul Americii, unde se afla barajul Oroville.

Decizia a fost justificata prin faptul ca nivelul lacului Oroville, unul dintre principalele rezervoare de apa din California, retinut de un baraj de 238 de metri, a scazut dupa ce atinsese un nivel periculos de mare aproape de capacitatea maxima in urma ploilor abundente - un paradox dupa ani de seceta.

In ultimele zile, autoritatile s-au angajat intr-o cursa contra cronometru pentru a scadea nivelul apei, inainte ca sa cada noi precipitatii.

Autoritatile au emis ordinul de evacuare duminica, spunand ca un deversor de urgenta, pe cale sa se surpe, de la barajul Lacului Oroville din nordul Californiei, ar putea sa cedeze si sa dezlantuie inundatii asupra comunitatilor rurale aflate de-a lungul raului Feather.