Senatul american a confirmat luni numirea lui Steven Mnuchin, fost bancher de pe Wall Street, in functia de Secretar al Trezoreriei in guvernul Donald Trump, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Steven Mnuchin a fost votat de 53 de senatori, iar 47 s-au pronuntat impotriva, cei mai multi membri ai opozitiei democrate manifestandu-si nemultumirea in legatura cu aceasta numire.

Fost partener la puternica banca de afaceri Goldman Sachs, Steven Mnuchin, 54 de ani, a fost directorul financiar al campaniei lui Donald Trump si a ramas pana de curand necunoscut marelui public.

El a devenit luni ministrul economiei si finantelor al primei puteri mondiale, insarcinat cu punerea in practica a promisiunilor electorale ale presedintelui american, in special o reducere importanta a impozitelor pentru companii si reforma legii de reglementare financiara Dodd Frank, adoptata dupa criza din 2007-2008.

Confirmarea sa a fost anevoioasa in Senat, unde democratii au incercat totul pentru a frana procesul, denuntand parcursul fostului bancher.

Un episod din cariera sa i-a iritat in mod deosebit pe congresmeni. In 2008, in plina criza financiara, Steve Mnuchin a cumparat la licitatie impreuna cu unii dintre partenerii sai de afaceri o banca falimentara din California, IndyMac, specializata in imprumuturi imobiliare cu grad mare de risc sau "subprime". Redenumita OneWest, institutia a obtinut repede beneficii cu pretul evacuarii tuturor proprietarilor aflati in incapacitate de plata.(integral in Agerpres)