Emmanuel Macron, candidat la presedintia Frantei, este tinta unei campanii tip "fake news" din partea presei rusesti, spune secretarul general al partidului "Macron's En Marche!", citat de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Richard Ferrand afirma ca Russia Today si Sputnik imprastie stiri false cu scopul de a influenta opinia publica din Franta impotriva lui Macron.

Candidat centrist, Macron cunoaste o evolutie foarte buna in sondajele de opinie si este creditat favorit pentru castigarea alegerilor din mai.

Ferrand spune ca Macron, un pro-european, a devenit o tinta pentru Rusia deoarece pledeaza pentru o Europa unita care sa joace un rol major in afacerile internationale, inclusiv in privinta Moscovei.

Sputnik a difuzat la inceputul acestei luni un interviu cu un parlamentar conservator care il acuza pe Macron, un fost bancher de investitii, ca este agentul "marelui sistem american bancar", o stire preluata imediat de Russia Today.

"Doua mari media care apartin statului rus, Russia Today si Sputnik, imprastie stiri false zilnic si dupa aceea sunt preluate, citate si influenteaza procesul democratic", a spus Ferrand.

Ziarul rusesc Izvestia a citat si el informatii provenite de la Julian Assange si care afirma ca organizata sa are "informatii interesante" despre Macron, care, potrivit sondajelor, ar invinge-o cu usurinta pe Marine Le Pen - si ea o favorita a Rusiei - in alegerile din mai.

In plus, Ferrand spune ca intreaga campanie a lui Macron a fost tinta a "sute daca nu chiar mii" de atacuri cibernetice provenite din Rusia.

"Ce dorim noi este ca autoritatile de cel mai inalt nivel sa se ocupe de problema pentru a garanta ca nu exita influente straine in democratia noastra. Americanii au vazut asta dar prea tarziu", a adaugat el.

Recent, Macron a fost nevoit sa dezminta si zvonurile legate de o relatie gay.

Si aceste zvonuri au provenit tot din Rusia in conditiile in care Francois Fillon, candidatul conservator cu discurs pozitiv legat de Rusia si Vladimir Putin, a fost puternic afectat de scandalul legat de fondurile publice din care a fost platita sotia sa.