Principala grupare de opozitie din Siria si-a desemnat duminica o noua delegatie la negocierile de pace de la Geneva, care vor avea loc din 20 februarie. In noua formula sunt reprezentate si blocuri sustinute de Rusia, care s-au opus insurectiei impotriva regimului condus de presedintele Bashar Al-Assad, informeaza Agerpres, citand Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Inaltul Comitet pentru Negocieri (HNC) a anuntat, dupa doua zile de negocieri in capitala Arabiei Saudite, Riad, ca din echipa de 21 de negociatori vor face parte membri a doua aliante dizidente, asa-numitele grupuri de la Moscova si Cairo. Acestea au dezavuat de multa vreme rebeliunea armata si au insistat ca schimbarile politice sunt posibile numai prin mijloace pasnice.

Mohammad Sabra, negociator-sef din partea opozitiei, a declarat unui post de stiri saudit, preluat de Reuters, ca exista puteri straine - pe care nu le-a numit - care incearca sa isi impuna punctele de vedere privind componenta delegatiei.

HNC a desemnat si un nou lider al echipei de negociatori: Nasr al Hariri, un veteran al opozitiei din sudul Siriei.

Obiectivul declarat al HNC, la negocierile patronate de ONU, este o tranzitie politica in care presedintele Al-Assad sa nu mai joace niciun rol. Organizatia a renuntat insa la cerinta ca actualul sef al statului sa renunte la putere inca de la inceputul fazei de tranzitie.