Presedintele Siriei, Bashar al-Assad, a respins vineri dupa-amiaza ideea de instituire a unor zone sigure pentru refugiati si migranti direct pe teritoriul natiunii cuprinsa de un sangeros razboi civil, desi propunerea este sustinuta atat de liderul Statelor Unite, Donald Trump, cat si de catre Recep Tayyip Erdogan, se arata intr-un interviu acordat Yahoo News si citat de News.ro.

Bashar al-AssadFoto: Agerpres/EPA

"Nu este deloc o idee realista. Aici putem sa avem zone sigure naturale... in tara noastra. Ei nu au deloc nevoie de zone sigure. O ideea mai viabila, practica si ieftina este aceea de a avea stabilitate, in loc de zone sigure", a declarat Assad.

Crearea de zone sigure este sustinuta de catre rebelii finantati de Qatar si ar putea sa creasca implicarea militara a Statelor Unite in Siria.

Presedintele Assad crede ca aceste zone sigure ar deveni tinte clare pentru gruparile armate.

Si Natiunile Unite resping ideea instituirii unor zone sigure, pentru ca actualele conditii nu sunt potrivite in Siria.

Donald Trump nu a prezentat detalii suplimentare despre instituirea zonelor sigure, dar a spus ca acestea vor fi finantate de catre tarile arabe din Orientul Mijlociu.

Bashar al-Assad a precizat inclusiv ca este deschis unei posibile cooperari cu administratia prezidentiala de la Washington in lupta cu jihadistii Statului Islamic, insa doar daca americanii vor lua o pozitie politica clara cu privire la suveranitatea si unitatea Siriei.

De asemenea, presedintele sirian a cerut administratiei prezidentiale sa se concentreze pe lupta impotriva jihadistilor , dupa ce Barack Obama a vorbit frecvent despre necesitatea indepartarii de la putere a lui Assad.

Statele Unite au desfasurat deja forte speciale in Siria pentru a sustine lupta militantilor kurzi YPG si a altor grupari rebele moderate impotriva ISIS.