Donald Trump a denuntat, in prima sa convorbire la telefon in calitate de presedinte cu omologul sau rus Vladimir Putin un tratat care limiteaza desfasurarea de focoase nucleare americane si ruse drept un acord prost pentru Statele Unite, declara doi actuali oficiali si un fost oficial american la crent cu aceasta conversatie, relateaza Reuters, citat de news.ro.

Donald Trump / Vladimir PutinFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres, kremlin.ru

Atunci cand Putin a evocat posibilitatea extinderii tratatului New START, din 2010, Trump a facut o pauza, pentru a-i intreba pe consilierii sai despre ce tratat este vorba, afirma aceste surse.

Trump i-a spus dupa aceea lui Putin ca tratatul este unul dintr-o serie de acorduri proaste negociate de administratia Obama si ca New START favorizeaza Rusia. Trump a vorbit, de asemenea, despre popularitatea sa.

Casa Alba a refuzat sa comenteze aceste informatii si a trimis Reuters la informarea oficiala pe care Casa Alba a prezentat-o in urma convorbirii de pe 28 ianuarie, care nu mentioneaza discutia despre New START.

Reuters scrie pentru prima oara ca Trump si-a exprimat indoiala despre New START in convorbirea de o ora pe care a purtat-o cu Putin.

New START le da ambelor tari termen pana in februarie 2018 sa-si reduca focoasele nucleare strategice desfasurate la 1.550, cel mai scazut nivel. Tratatul limiteaza, de asemenea, rachetele terestre si submarine mobilizate, dar si bombardierele nucleare.

Intr-o dezbatere, in alegerile prezidentiale din 2016, Trump a declarat ca Rusia a "pacalit" Statele Unite prin acest tratat, pe care l-a numit "START-Up". El a apreciat in mod eronat ca documentul a permis Rusiei sa continue sa produca focoase nucleare, dar nu si Statelor Unite.

Secretarul de Stat Rex Tillerson a declarat ca el sustine tratatul, in audierile din Senat in urma carora a fost confirmat in functie.

El apreciat totodata ca este important ca Statele Unite sa "ramana angajate cu Rusia, sa o tina raspunzatoare fata de angajamentele pe care si le-a asumat in cadrul New START si sa vegheze, de asemenea, la responsabilitatea" americana.

Doua dintre surse au fost informate de catre oficiali din cadrul administratiei, care au citit notite detaliate luate in timpul convorbirii telefonice. Una dintre cele doua surse a vazut o parte din note. A treia sursa a fost, de asemenea, informata despre conversatie.

Reuters nu a vazut notitele luate in timpul discutiei telefonice. Ele sunt clasificate.

Kremlinul nu a raspuns imediat invitatiei Reuters de a comenta aceste informatii.