Japonia a acceptat anul trecut doar 28 de refugiati, in ciuda unui numar record de solicitari de azil, arata un document guvernamental, ce readuce in centrul atentiei reticenta tarii de a accepta straini.

HotNews.roFoto: Hotnews

In 2016, 10.901 de persoane au solicitat azil, cu 44% mai multe decat in anul anterior, cand tara a acceptat 27.

Dintre refugiatii acceptati, sapte erau din Afghanistan, patru din Etiopia si trei din Eritreea, potrivit unui document consultat de Reuters.

Imigratia este un subiect controversat in Japonia, unde multi se mandresc cu omogenitatea culturala si etnica, desi populatia imbatraneste iar forta de munca este tot mai mica.

Desi este un donator major catre organizatiile umanitare internationale, Japonia este reticenta in a relaxa politicile privind azilul sau a primi lucratori migranti.

Spre comparatie, Germania a primit anul trecut 745.454 de aplicatii de azil si a aprobat 256.000 de solicitari.

In perioada ianuarie-septembrie 2016, Japonia a fost al patrulea cel mai mare donator pentru Inaltul Comisariat pentru Refugiati al ONU, contribuind cu 165 milioane de dolari.

De asemenea, in septembrie, premierul Shinzo Abe s-a angajat sa dea 2,8 mld. dolari intr-o perioada de trei ani pentru abordarea crizei migratiei.

Cu toate acestea, organizatiile pentru drepturile omului si cele pro-refugiati critica de multa vreme reticenta Japonie in a accepta refugiati.