Teste au confirmat ca gruparea Stat Islamic (SI) s-a servit de laboratoarele universitatii din Mosul, in Irak, pentru a produce arme chimice cu gaz mustar (iperita), a facut cunoscut Pentagonul marti, citat de AFP.

Imensa universitate cu cladiri moderne era una dintre cele renumite din Irak, inainte ca jihadistii sa cucereasca orasul in 2014.

Universitatea a fost eliberata luna trecuta de fortele de securitate irakiene care detin in prezent controlul asupra intregii zone de est a orasului, potrivit Agerpres.

Potrivit purtatorului de cuvant al Pentagonului, capitanul de marina Jeff Davis, analiza esantioanelor prelevate la fata locului a aratat ca SI a utilizat laboratoarele univeristatii pentru a produce o varianta de iperita.

Aceasta substanta sub forma de pudra era apoi utilizata de jihadisti pentru a produce arme rudimentare.

Substanta obtinuta nu avea prea mare legatura cu teribilul gaz mustar utilizat in Primul Razboi Mondial, a precizat capitanul Jeff Davis.

Aceasta era "destinata mai mult sa irite pielea, ca o arsura de soare (...), in loc sa fie mortala", a precizat el. "Nu avem niciun indiciu ca a ucis intr-adevar pe cineva", a adaugat purtatorul de cuvant.

Inainte de ofensiva fortelor irakiene, jihadistii si-au mutat instalatiile de productie, a mai spus el.

"Au mutat o mare parte dintre ele si acestea functioneaza, probabil,pe undeva", a declarat Jeff Davis.

Fortele irakiene sunt pe punctul de a asigura securitatea zonei de est a orasului Mosul pe care au eliberat-o dupa trei luni de lupte cu gruparea Stat Islamic.

Acestea se confrunta cu "celule in adormire" ale SI sau cu jihadisti ascunsi in tunele subterane, a mai spus el.

SI continua sa desfasoare raiduri impotriva zonei eliberate si utilizeaza mici drone pentru a lansa grenade asupra acestor cartiere.

"Asta se intampla in medie o data pe zi", a explicat purtatorul de cuvant al Pentagonului.